Трапляється ж таке: у свій законний вихідний ідеш розпеченою сонцем вулицею, ні про що, крім пива, не думаєш, заходиш до бару, але замість холодного пива отримуєш тепле, зате на додачу — тему, від якої аж мороз поза шкірою. У барі за сусіднім столиком вгамовувала спрагу група чоловіків. Столики — впритул: і не дослухатимешся до розмови, та все одно почуєш.
Сусіди сміялися, пригадуючи якесь НЛО, потім заговорили про проблеми на роботі. Промайнула фраза: «Отак і працюємо. Кажуть, на шахті Засядька перед аварією майже сто чарунок замінили. Замінили, а через тиждень — бабахнуло...». Виявилося, що за сусіднім столиком сиділи робітники криворізького електрозаводу. Яке відношення може мати це підприємство до аварій на вугільних шахтах? З’ясувалося, якнайбезпосередніше. Ми розговорилися, і після того мені не лишалося нічого, як поїхати на завод і розібратися в ситуації.
Ситуація проста,як велосипед
Нині ВАТ «Електрозавод» переживає важкі часи: основна продукція підприємства лишається незатребуваною, і висококласні фахівці змушені переорієнтовуватися, перенавчаючись на нові спеціальності. Однак проблема в тому, що внаслідок скорочення криворізьким електрозаводом виробництва залишаються без захисту вугільні шахти: аварії на шахтах Донбасу стають звичкою. І щоразу державні комісії доходять того самого висновку: причина аварії у несправності електрообладнання. Якого саме обладнання? Спробуй дізнайся, коли після пожежі у вибої, де температура сягає 1000 градусів за Цельсієм, залишаються лише оплавлені, безформні шматки заліза та скручені «рурочкою» рейки.
Та все-таки спробуймо розібратися. Основним електрообладнанням з розподілу струму в електроколах вугільних шахт нині є вибухобезпечний комплектний розподільчий пристрій — КРУВ-6. Читачі, котрі й на дух не сприймають технічну термінологію, можуть заспокоїтися: більше її не буде. Ситуація проста, як велосипед. Пристрій КРУВ-6, який іще називають «контактною чарункою», — це металевий циліндр вагою у півтори тонни. З одного боку до нього підключено вхідний кабель, з другого — відходять кілька кабелів, які з’єднують чарунку зі споживачами (вугільними комбайнами, трансформаторами тощо). Не вдаючись у зайві подробиці, зазначимо, що КРУВ-6 «відають» розподілом усієї енергії під землею. Цими пристроями вугільні шахти просто напхані: для роботи лише однієї шахти потрібно від 120 до 150 контактних чарунок. Унікальність КРУВ-6 не в робочих деталях, а у складній системі захисту. На вході контактної чарунки напруга становить шість тисяч вольтів, а це означає, що за кожного вмикання струму на контактах пристрою виникає електрична дуга, а за вимикання —вистрілює цілий сноп іскор. Що таке іскра у вугільній шахті, пояснювати не треба? Зрозуміло, що контактну чарунку «накручено» вибухонепроникним корпусом, герметичними камерами, дверцятами, що автоматично зачиняються, всілякими блокуваннями та іншими захисними пристроями. Крім того, пристрій обладнано різноманітними «розумними» системами, що реагують на нестандартні ситуації, припиняючи в разі небезпеки подавання електроенергії споживачеві.
А тепер — увага! В Україні та СНД пристрій КРУВ-6 випускає лише одне підприємство — криворізький електрозавод. Ця продукція захищена 17 авторськими свідоцтвами і відзначається патентною чистотою, але найголовніше — вартість зарубіжних чарунок значно вища, аніж вітчизняних, хоча водночас «іноземці» поступаються «криворіжцям» щодо якості й надійності.
Розповідає Дмитро ВЕРБИЦЬКИЙ, начальник механоскладального цеху ВАТ «Електрозавод»:
— Ціна нашого КРУВ-6 — 55 тисяч гривень. Із зарубіжних чарунок найдешевші виробляє Польща — 16 тисяч доларів. В інших продукція ще дорожча. Що ж до надійності, то тут у нас конкурентів немає. Контактні чарунки — основна продукція, котру ось уже понад 20 років випускає наш завод. За цей час нагромаджено величезний досвід, пристрій удосконалено унікальними системами захисту. І результат: ніхто, окрім нашого заводу, не дає дворічної гарантії експлуатації цієї продукції.
Отже, українські споживачі не купуватимуть іноземні контактні чарунки. Але! Не купують вони й криворізькі КРУВ-6!
Микола КОСИЦЬКИЙ, заступник директора з виробництва, який пропрацював на електрозаводі більш як 30 років, пояснює:
— Сьогодні понад 30 тисяч чарунок, що їх експлуатують у вугільних шахтах України, уже виробили свій ресурс і потребують негайної заміни. Мало того, на українських вугільних шахтах експлуатують від 8 до 10 тисяч масляних контактних чарунок марки РВД-6. Це —застаріле обладнання, практично позбавлене захисту, а через наявність масла воно пожежо- і вибухонебезпечне. РВД-6 — по суті, бомба сповільненої дії: їх заборонили виробляти ще в середині 80-х років минулого століття! Ситуація абсурдна. Шахтарі працюють з абсолютно непридатним, небезпечним обладнанням. Торік вони закупили лише кілька десятків контактних чарунок, а цього року ще менше...
У чому річ?
Розповідає бригадир наладчиків високовольтної апаратури Григорій КРАВЧЕНКО:
— У Донецькій області працює кілька підприємств, де ремонтують КРУВ-6. Хоча — що це за ремонт? Лише 2001 року правоохоронці Донецької області двічі зверталися до нашого керівництва з проханням направити до Макіївки фахівців для перевірки кількох десятків контактних чарунок. Їх було вилучено на складах різних фірм: уже мали бути відправлені на шахти як... нова продукція. Виявляється, ремонтні підприємства знімають у шахтах старі чарунки і виконують косметичний ремонт: зазвичай все обмежується фарбуванням корпусу. Після цього виготовляють фальсифіковану документацію і несправне обладнання реєструють як нове або капітально відремонтоване. Приміром, наш завод випустив чарунку 1985 року, а в документах указано, що її випущено 2000 року. З більш як 40 заарештованих контактних чарунок, що їх перевірила наша комісія, жодна не була придатна до експлуатації.
— Значить, установивши несправну чарунку, шахтарі піддавали себе смертельній небезпеці?
— Звичайно! У КРУВ-6 встановлено реле витоку. Це надзвичайно складний пристрій. У разі несправності кабелю реле спрацьовує, і подавання електроенергії на бракований кабель припиняється. А «відремонтовані» чарунки на такі «дрібниці» не реагують. Вони подаватимуть струм, аж поки кабель займеться. Інший приклад. Пристрій газового захисту у вибої виведено на чарунку. Тільки-но починає накопичуватися метан — іде сигнал на чарунку: негайно вмикається захист, і подавання струму у вибій припиняється. Але захисні пристрої у «відремонтованих» КРУВ-6 також не працюють... Та можна ще десятки прикладів навести. Ставити такі контактні чарунки в шахти — злочин.
— А чим закінчилася історія із заарештованими агрегатами?
— Ми склали акт, в якому вказали всі неполадки, і запропонували відправити забраковані пристрої на наш завод. На місці ми б дали їм лад. Та чарунки до нас так і не надійшли...
— А чим пояснити такий «якісний» ремонт?
— КРУВ-6 — складний, унікальний пристрій, працювати з ним можуть лише фахівці найвищої кваліфікації. Мало того, провести стендові випробування контактних чарунок можна лише на нашому заводі. Жодне інше підприємство в Україні та СНД не має для цього ані обладнання, ані відповідного дозволу.
— А чому шахтарі віддають перевагу саме «некондиційним» КРУВ-6?
— Шахтарі бояться їх, як вогню. Та коли ми поцікавилися, чому вони не купують наші контактні чарунки, відповіли: «Для нас так дешевше».
Ось і розгадка! Вся справа, виявляється, в економії. Вартість КРУВ-6, випущеного ВАТ «Електрозавод», повторюся, — 55 тисяч гривень. Ціна «нових» і «капітально відремонтованих» чарунок — 30—40 тисяч. Цікаво, куди йдуть гроші, заощаджені на контактних чарунках? На труни шахтарям?
...У вибій повільно просочується метан. Газ без кольору й запаху поступово заповнює простір. Пристрій газового захисту відчайдушно сигналить «розумній» контактній чарунці. Туди само, на реле витоку, надходять сигнали від несправного кабелю. А свіжопофарбована «новенька» КРУВ-6, склепана «ощадливими умільцями», продовжує подавати струм до вибою. Кабель вистрілює іскрами: за мить у тисячоградусному вогненному смерчі почнуть корчитися люди. Потім держкомісія дійде висновку, який буде сформульовано звичною обтічною фразою: «Причина аварії — несправність електрообладнання...».
Невже в Донецьку і Києві не усвідомлюють гострої потреби оснащення шахт якісним електрообладнанням?
Кривий Ріг.