Нотатки з апаратної наради у київського міського голови
Те, що нині вулиці, площі столиці сяють чистотою й охайністю, кожному видно. Однак міському голові Олександру Омельченку цього мало. Кілька років тому він порекомендував міським службам, щоб такою охайністю віяло й від кожного двору, під’їзду. Тоді ж було затверджено цільові програми «Подвір’я», «Фасад», «Покрівля». Згодом до них додалася ще одна — «Ліфт».
Програми були спрямовані на те, щоб районні державні адміністрації разом з міськими комунальними службами впорядковували прибудинкові території, стежили за дворовим та будинковим господарством. Незабаром створили єдину загальну програму «Мій дім, моє подвір’я». Що до неї входить? Своєчасний ремонт покрівель, балконів, фасадів, закриття стиків між панелями будинків, ремонт асфальтового покриття у дворах, шефство над дитячими ігровими й спортивними майданчиками. Революційним кроком у наведенні порядку у дворах та будинках було створення у більшості будинків надійної охорони —консьєржної служби.
Але що зроблено нині у реалізації програми «Мій дім —моє подвір’я» перед наближенням дощової осені та зимових холодів? Заступник начальника головного управління житлового господарства Віталій Шайдецький навів такі цифри. Ремонт житлового фонду міста, передбачений програмою, виконано на 48,5 відсотка. Подібна ситуація й з реставрацією фасадів. Ще менше відремонтовано покрівель. Зате благоустрій території, озеленення, зовнішнє освітлення в значно кращому стані.
За весняно-літній сезон побудовано 162 нових дитячих та спортивних майданчики.
Ситуація ніби-то й незагрозлива, бо ще попереду кілька теплих місяців для інтенсивного проведення ремонтів. Однак Олександр Омельченко залишився невдоволений реаліями.
— Ми починали програму, сказав він, — з 17 мільйонів гривень. Нині на ці потреби виділяється 84 мільйони гривень. Але використовуються ці кошти мляво. А якби, зауважив він, ми спекли хліба вполовину менше запланованого, випустили на лінію машини «швидкої допомоги» одну третину від потреб — що б нам сказали кияни? А ось у ремонті покрівель ми ще розкачуємося. Я це пояснюю тільки однією формулою: вмію, але не поспішаю.
А перший заступник голови міської держадміністрації Іван Фоменко додав до розмови і такі факти. Бере, сказав він, якась група людей під кафе чи ресторан частину першого поверху в оренду. В угоду записується її зобов’язання відремонтувати фасад усього будинку. Ресторан починає діяти, а фасад залишається облупленим. Хто, як не райдержадміністрації, повинні контролювати точність виконання угод? На нараді було детально проаналізовано діяльність кожного району в реалізації програми, виявлено ті вузькі місця, які належить негайно, як кажуть, розшити і зустріти осінь у повній готовності до її каверзної погоди.