Учора в Міністерстві екології та природних ресурсів України відбулася презентація проекту Тасіс «Екологічна інформація, освіта та інформованість громадськості в нових незалежних державах».

Мета проекту —налагодити співпрацю із зацікавленими неурядовими організаціями, ЗМІ, бізнесменами та державними службовцями всіх рівнів для подальшої підтримки запровадження Орхутської конвенції. Цей унікальний правовий важіль утворено 1998 року в Данії. Він ратифікований Україною і є гарантією громадянського права на інформацію, участь у прийнятті рішень, пов’язаних з довкіллям, що мають безпосередній вплив на життя людей.

Представництва цього проекту вже працюють у Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії та Молдові. Однак спільним недоліком у впровадженні його в цих країнах є недосконалий механізм збору, обробки та поширення інформації серед широкого загалу. Незнання того, які агенції несуть відповідальність за задоволення запитів людей на інформацію, яка вона потрібна, яка повинна бути конфіденційною; мала обізнаність громадськості та низька її активність. Презентований проект націлений на усунення цих та інших недоліків у поширенні екологічної інформації.