Здається, ще зовсім недавно мій колега, власкор з Вінниці Віктор Скрипник, скаржився: «Наші працівники ДАІ затримали на дорозі 43 тонни м’яса, що везли десь в глиб України підприємці з Чернівців. Хотів з’ясувати в керівників регіональної митниці, що розташована у Хмельницькому, через який митний пост те м’ясо, що заборонене до ввозу ветеринарною медициною, потрапило в Україну. Та пан Войцещук, виконуючий обов’язки начальника митниці, і говорити зі мною не захотів».

— А що, я по телефону бачу, хто зі мною розмовляє? — рубонув уже автору цих рядків Андрій Дмитрович.

— Певно, це глибоко законспірована інформація, і рядовому громадянинові немає доступу до неї? А тоді як же із Законом «Про інформацію»?

Тут пан Войцещук пом’якшив тон, почав давати плутані пояснення, посилатися на заступників тощо. Зрештою, сказав, що цим питанням займається Київ з участю СБУ. Вони розберуться.

— Але, за моїми даними, м’ясо ввезли не через наші пости. Не було такого випадку.

— То невже його скидали в Чернівцях на парашутах з невидимих літаючих об’єктів?

— Не знаю. Якщо і через митний пост, тоді шукайте ці «діри» у Львівській регіональній митниці...

Ця розмова пригадалася сьогодні у зв’язку зі схожою нагодою. Підполковник податкової міліції Віктор Чиж приніс до корпункту офіційне повідомлення: «Співробітниками управління державної податкової адміністрації у Хмельницькій області вилучено з незаконного обігу 63 тонни небезпечної продукції тваринного походження — курячих стегенець та яловичої печінки, які походять зі США, Канади та Бельгії і заборонені для ввезення в Україну. Небезпечний вантаж в авторефрижераторах «Вольво» та «Мерседес» перевозили через Хмельниччину жителі Чернівців. На цей вантаж горе-бізнесмени не мали жодних підтверджувальних документів».

Отже, заборонена продукція знову з’явилася на Поділлі з Буковини. Ще й у великих обсягах. Знову постало питання: невже заборонену до ввозу в державу продукцію доставляли в Чернівці якимись незбагненними підземними печерами чи «літаючими тарілками»?

З цим питанням я звернувся до начальника податкової міліції області генерал-майора Миколи Козловського.

— Без сумніву, нині такі великі партії через митний кордон не пропускають. Продукцію перевозять мікроавтобусами і складують у холодильних камерах. А вже потім, маючи замовлення, доставляють тому чи тому продавцеві. Те, що час від часу податківці, СБУ, ДАІ виловлюють частину цього «вантажопотоку» в дорозі, проблеми не вирішує. Достатньо зазирнути на будь-який ринок. Там цих «ніжок Буша» маленькими партіями повно. Зрозуміло, що сотні бабусь з торбинками у «кутузку» не посадиш. Тут треба на рівні держави вирішити першооснову проблеми — надійно закрити кордон.

Після цих слів я довго сидів і думав над дилемою: якщо хмельницький генерал знає, що треба робити, аби завтра не «казились» українські люди, то невже столичний генералітет, що «горбиться» під тягарем значно більших і важчих зірок, не знаходить моделі прикриття кордону? І доки вони це питання не вирішать, попри усі політичні заяви про захист вітчизняного ринку, у нас з вами таки залишається реальна можливість скоштувати «скажених ніжок».