Днями в Німеччині спалахнув новий скандал, що дістав назву «літакового». До нього причетні відомі політики, які в особистих цілях використовували службове становище.

Ідеться про так звані «повітряні милі» авіакомпанії «Люфтганза» — систему тарифних знижок громадянам, які часто літають. Оскільки депутатам Бундестагу у службових справах літати доводиться часто, то вони заробляють досить багато «пунктів», що дають їм змогу подорожувати дешевше. Дехто з них це своє службове право автоматично переніс на членів сім’ї, а також на свої приватні польоти.

Першим серед тих, хто спокусився літати за пільговими, а то й безплатними, квитками було названо берлінського сенатора з економічних питань, одного із засновників Партії демократичного соціалізму Грегора Гізі. Він, коли був депутатом Бундестагу, отримував безплатні квитки на рейси «Люфтганзи» для дружини і дочки. І хоча використання пільг, надаваних авіакомпанією за приватні польоти, не становить загрози суспільним фінансам, Гізі довелося піти у відставку. Розчарування виборців було надто вже велике. Адже досі Гізі вважали мало не найпопулярнішим лівим політиком, особливо в Берліні. У виступах він завжди наголошував на чистоті своїх моральних принципів.

Важко сказати, скільки депутатів Бундестагу користувалися такими послугами «Люфтганзи». Втім, газета «Більд» обіцяє оприлюднити список парламентаріїв, котрі мали сумнівні пільги.

...У суботній політичній телепередачі, в якій брали участь канцлер Герхард Шрьодер та популярний актор і відомий письменник Пітер Устинов, ведуча запитала останнього, чому він ніколи не пробував себе в політиці. На що цей уже дуже літній і авторитетний чоловік відповів не без деякого гумору та майже з дитячою безпосередністю:

— Бо я не почуваюся готовим жити так правильно, як живуть наші політики...

Франкфурт-на-Майні.