Із такою пропозицією під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів звернувся до парламенту прем’єр Арсеній Яценюк.
Нагадавши, що нині в Європейському суді з прав людини вже перебуває два позови до Російської Федерації щодо анексії Криму та що завершуються консультації стосовно звернення до Міжнародного суду ООН з позовом про порушення Російською Федерацією конвенції про боротьбу з тероризмом, А. Яценюк повідомив, що також уже розпочато процедури з майнових питань. Ідеться про подання приватними суб’єктами позовів до Росії за незаконну націоналізацію майна українських компаній на території Автономної Республіки Крим.
«Ми нині звертаємося до парламенту щодо прийняття закону про юрисдикційні та майнові імунітети іноземної держави. Ми рухаємося до Європейського Союзу, тому українське законодавство повинно відповідати європейським стандартам, наприклад, як у Данії, Фінляндії, Греції, Норвегії, Франції, Німеччині, Австрії, Бельгії та інших країнах.
Глава уряду також поділився своїми враженнями від перегляду трейлера фільму, в якому російський президент Путін розповідає, як давав вказівку розпочати анексію Криму. «Якось він так називається — чи то «Крим: путь на Родіну», чи у прірву», — зауважив прем’єр та додав, «було б дуже важливо, щоб і весь фільм, який з’явиться, був направлений, оскільки цим фільмом мають зацікавитися міжнародні прокурори та слідчі, адже він дає відповідь на запитання, хто давав вказівки із захоплення української території в Криму, порушення міжнародного права та хто за це несе відповідальність».
«А ми свій фільм будемо знімати — він буде називатися «Крим: прєступлєніє і наказаніє», — додав А. Яценюк.
Розпочав прем’єр засідання уряду з повідомлення про очікуване рішення ради директорів МВФ про виділення Україні за чотирирічною програмою кредиту в розмірі 25 мільярдів доларів.
«На жаль, ці гроші не можуть іти на соціальні виплати, пенсії й зарплати. Ці гроші не можуть іти безпосередньо на підвищення життєвих стандартів. Але ці гроші є запорукою того, що українська економіка почне рости, ми збільшимо доходи державного бюджету, і це дасть можливість нам переглянути соціальні стандарти в бік збільшення, створити додаткові робочі місця, стабілізувати економіку країни, збільшити експорт, стабілізувати валютний курс, що вже частково зроблено, та поетапно відновлювати економічне зростання країни», — наголосив прем’єр.
Коментуючи ситуацію в енергетичній сфері, А. Яценюк повідомив, що 20 березня мають відбутися тристоронні переговори про постачання російського газу в літній період. Водночас глава уряду нагадав, що минулого року ми не погодилися на російські вимоги, тож сьогодні Україна платить  не 485 і навіть не 385, а 325 доларів за тисячу кубометрів газу. Головними завданнями на цей період він вважає максимальне закачування газу до підземних сховищ та максимально можливе його придбання з країн ЄС.

ДОСЛІВНО

Арсеній ЯЦЕНЮК:
«Цей закон дає змогу судити іноземні держави в українських судах у тому разі, якщо такі іноземні держави вчинили незаконні дії по відношенню до українських громадян чи компаній. У тому числі, якщо такі держави конфіскували чи націоналізували українське майно на будь-якій території. Цим ми приводимо українське законодавство у відповідність до європейського і даємо можливість українським громадянам та українським компаніям захищати свою власність, яка в тому числі була незаконно націоналізована в АР Крим».

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.