Яцек Куронь став третім поляком, який отримав звання Почесний громадянин міста Львова. Першими двома були Іван Павло ІІ та Збігнєв Бжезинський.

Це рішення прийнято нещодавно на сесії Львіської міської ради. На засідання депутати запросили також голову Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайла Гориня, який є давнім другом знаного поляка.

Яцека Куроня в Польщі називають патроном ідеї польсько-українського єднання. Він народився 1934 року у Львові, закінчив історичний факультет Варшавського університету. Хоча й перебував з 1956-го по 1964-й у лавах ПОРП, але через свою чесність і принциповість був не тільки виключений з партії і звільнений з роботи, а й позбавлений волі після того, як насмілився написати «Відкритого листа до членів партії». Комуністична влада не раз засуджувала Куроня.

Проте він продовжував боротися, і 1988 року став членом організаційного комітету «Солідарності». В уряді Тадеуша Мазовецького очолював міністерство праці і соціальної політики. Окрім того, що Куронь обирався депутатом Сейму та головою комісії з питань національних і етнічних меншин, він постійно продовжував займатися науковою та публіцистичною діяльністю. Куронь — почесний доктор університету імені Еморі в Атланті (США), автор декількох книжок.

В інтерв’ю польській газеті «Наше слово» він зазначив: «Кожен з нас має велику батьківщину, — мовою — якої розмовляє, завдяки якій самотужки визначає себе. Кожен має також малу батьківщину, де стоїть його дім, де лежать його предки... Така батьківщина становить джерело сили кожної людини... Відтак малі батьківщини маємо спільні — ми поляки та українці, так, як більшість народів Центральної Європи. Я гордий з того, що маю спільну з українцями малу батьківщину, що ми сини однієї батьківщини».

На жаль, Яцек Куронь через незадовільний стан здоров’я не зміг особисто приїхати до Львова. Зважаючи на це, невелика делегація з України у складі міського голови Львова Любомира Буняка, голови УВКР Михайла Гориня привітала відомого поляка у Варшаві і вручила йому пам’ятний адрес. Михайло Горинь так прокоментував цю подію: «Такі акції, на перший погляд, місцевого рівня, мають велике державне, навіть міжнародне значення. Треба подякувати львів’янам, що вони у такий гарний спосіб визнали заслуги перед українцями Яцека Куроня, людини глибокого розуму, людини, яка завжди захищала інтереси нашого народу на міжнародному рівні».

Світлана ОСТАПА, прес-секретар Української Всесвітньої Координаційної Ради.