Сховище учбового господарства Подільської державної аграрно-технічної академії цього року тісне: не вміщається вирощений врожай пивоварного ячменю. По 60—70 центнерів з гектара дали 16 досліджуваних сортів на 27 гектарах колекційного розсадника.
Український ринок пива на відсутність конкуренції не страждає.
Товариство «Оболонь» не просто бореться за місце під сонцем, а й дбає про сировинну базу, займається насінництвом, вивчає, досліджує вітчизняні і закордонні сорти пивоварного ячменю, не шкодує коштів для поліпшення технології вирощування цієї культури.
На Київщині і на Поділлі у фірми склалося багаторічне ділове співробітництво з аграрниками, котрі вирощують пропоновані киянами і власноруч відібрані сорти на товарне зерно. «Оболонь» поки що єдиний переробник, який фінансує і науку відповідного профілю.
— Уже чотири роки, — розповів доцент кафедри рослинництва, керівник наукових досліджень з насінництва та технологій вирощування сільськогосподарських культур Подільської академії Олександр Гораш, — в нашому вузі працює лабораторія пивоварного ячменю. Про неї годі було б мріяти без підтримки киян та зусиль колишнього ректора Михайла Самокиша.
Слабкою ланкою в діяльності лабораторії досі залишається стара техніка. Тож довелося добряче потрудитися завідувачу лабораторії механізації Миколі Марутіну та науковому співробітникові Валентину Бориславському, щоб довести до ладу обладнання.
Пивовари не залишили селян сам на сам із проблемою збуту, бо закуповують ячмінь по ціні 600 гривень за тонну. Торік завдяки цьому кілька господарств вийшли з фінансової кризи, розрахувалися з боргами.
Ну, а наукою під покровительством «Оболоні» займаються залюбки: фірма фінансує частину заробітної платні 10 працівникам лабораторії. Іншу частину платить академія.
Хмельницька область.