Для того, щоб нова ідея, винахід чи проект набули реальності, в них треба вкласти гроші. Але, за логікою розподілу талантів, ентузіаст-винахідник, зазвичай, не має фінансових можливостей, а той, хто має (бізнесмен, підприємець), навпаки, відчуває дефіцит нових ефективних способів їх застосування. На цьому в світі побудовано ринок інтелектуальної власності. У нас такий ринок ще тільки формується. І новаторська думка українця часто зависає в сфері духу.
Сумський клуб «Інтелект-капітал» — чи не єдина сьогодні організація в Україні, яка цілеспрямовано займається матеріалізацією ідей. Клуб виник півтора року тому і налічує близько 50 осіб — науковці, інженери, лікарі, винахідники-любителі та охочі до новинок підприємці. Вони збираються щомісяця, щоб презентувати власні ноу-хау, цікаві ідеї та рацпропозиції. Оцінивши і зваживши, разом відшукують оптимальні шляхи для їх реалізації.
Клуб має промовистий девіз «Пропонуй. Впроваджуй. Заробляй!» і зорієнтований виключно на приватну ініціативу, приватний капітал і приватний інтерес. Тому свіжі пропозиції завжди є. Та перевага надається проектам, які мають швидкий економічний ефект, не потребуючи при цьому великих інвестицій.
На останньому засіданні клубу підприємець Руслан Зайнулін пригощав колег новинкою — кашею з круп швидкого приготування. Сама технологія не нова, але в Україні досі не застосовувалася. Пластівці з гречки, ячменю, вівса та гороху перетворюються на кашу за хвилину перебування в окропі, без втрат смаку та інших харчових властивостей. Хто скуштував — просили добавки, пророкуючи пластівцям стати їстівним бестселером на українському ринку.
До речі, Руслан Рашидович і винахідник. Він розробив оригінальну насадку для газової плити. Вдосконалений пальник економить до 40 відсотків газу! О, якби такі насадки — та по всій країні! А поки що єдиний екземпляр постійно носить із собою в кишені президент клубу — як наочний аргумент для зацікавлених осіб.
Інший корисний винахід — «діодні мости» глухівського інженера Віктора Васильовича Скопенка. Цей пристрій зменшує витрати електроенергії в мережах загального користування, а також запобігає крадіжкам. Якщо пристрій є в під’їзді, це майже наполовину знизить комунальні витрати мешканців. Попри мізерну вартість пристрою і очевидну його потрібність, клубу поки що не вдалося заручитися підтримкою місцевої влади. Пристрій встановили тільки окремі жеки, з власної ініціативи. Та цього було досить, щоб заощадити торік 720 тис. грн.
На щастя, лінь і байдужість чиновників не завадили втіленню інших проектів. Спільними зусилями учасники клубу Володимир Прокопенко (інженер-лісник) та Віктор Любчак (головний лікар донорського центру) вперше у світі отримали березовий цукор. Цей унікальний продукт є потужним біостимулятором і, без сумніву, матиме попит у осіб з підвищеним фізичним та психічним навантаженням (спортсменів, космонавтів, шахтарів). Крім того, це чудовий замінник цукру для діабетиків.
Позбавити нас деяких епідемій (зокрема, коров’ячого сказу, сальмонельозу) може винахід відомого вченого-фізика Віктора Васильовича Куліша. Це компактний стерилізатор харчових та фармацевтичних продуктів. Існуючі аналоги надто дорогі і громіздкі для масового використання. Цей же розроблено на основі новітньої технології і значно дешевший, що дозволить використовувати його ширше й ефективніше, навіть на малих і середніх підприємствах.
Для невтаємничених назви деяких винаходів з резерву клубу звучать фантастично. Тут і загадкова «установка для підвищення урожайності сільгоспрослин», і поетичний «утилізатор остаточно втраченого тепла». А це просто корисні машини, ретельно випробувані, готові для широкого виробництва.
Клуб нагромадив солідний арсенал технологічних прозрінь, вже перевірених на практиці, та не всім відомих. Скажімо, нова технологія сушіння зерна вже застосовується в господарстві її винахідника Сергія Володимировича Саєнка. Замість традиційного газу чи керосину він використовує деревовідходи (тирсу, стружку). І красиво, і вчетверо дешевше!
Переліченого досить, щоб уявити інтелектуальний потенціал клубу. А в планах — відкриття подібних клубів в інших регіонах. І це не може не тішити. Уявіть, як зміцніє держава, коли найрозумніші і найталановитіші українці зможуть об’єднати зусилля для того, щоб перетворювати життя на краще, втілюючи власні ідеї. Тож пропонуйте, впроваджуйте, заробляйте, панове! В Сумах довели, що ця формула працює.
Суми.