Близько шостої ранку 8 квітня численні міліцейські підрозділи зайняли будівлю Харківської облдержадміністрації. Але основною бойовою ланкою, за інформацією глави ОДА Ігоря Балути, були бійці спецпідрозділу «Ягуар». За попередніми даними, у результаті спецоперації жертв і потерпілих не було, хоча пізніше з’явилася інформація про кількох поранених. Відомо також, що затримано близько 70 проросійських активістів. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що операцію проведено без єдиного пострілу. Однак тепер головну держустанову Харківської області від можливого зворотного штурму охороняють кількасот бійців різних підрозділів МВС, озброєних автоматичною зброєю і, судячи з обвислих на ременях підсумків, повним комплектом боєприпасів.

Центр Харкова вчорашнім ранком нагадував більше район бойових дій, ніж те звичне й затишне для всіх місто промисловості, науки і культури. Вибиті шибки, спалені приміщення облради на першому поверсі будівлі, обвуглений фасад облдержадміністрації, купи сміття, перекриті дороги...

З моменту прориву міліцейської блокади, заволодіння будівлею проросійськими активістами і до узяття її під контроль підрозділами МВС минуло трохи більше доби. Сьогодні можна вже відповісти на запитання: чого домагалися й чого досягли ті люди, яких називають сепаратистами? Насамперед, вони вимагали проведення референдуму про ставлення мешканців міста до федеративного устрою держави. Скликання позачергової сесії обласної ради, на якій депутатам пропонувалося розглянути питання про можливість проведення такого місцевого референдуму. Але коли депутати облради на сесію не прибули, з’явилася ідея про створення Харківської республіки, а ближче до ночі в будинку адміністрації області та на прилеглій території почалися заворушення, що, як уже відомо, закінчилися «коктейлями Молотова», биттям вікон і пожежами.

«Антитерористичну операцію, у результаті якої звільнили Харківську облдержадміністрацію, буде продовжено», — заявив учора голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута. За його словами, будівля ОДА взята під охорону й повністю готова до роботи співробітників. Хоча як можна нормально працювати в приміщеннях, спалених і залитих водою із брандспойтів, з вибитими вікнами, наприклад, мені не зовсім зрозуміло.

Повідомляється також, що всі затримані міліцією є громадянами України. За деякими даними, усіх їх уже вивезли з Харкова до слідчих ізоляторів інших міст. Але чи є ці та інші заходи достатніми для того, щоб відновити порядок у Харкові? Думаю, ні. Поки що це тільки політичні протести й вони не так численні. Але на центральну владу чатує й інша небезпека — економічних страйків, адже багато підприємств працюють не на повну потужність.

До речі. Напередодні харківський міський голова Геннадій Кернес у ефірі програми «Свобода слова» заявив, що закон про місцевий референдум зняв би багато проблем на сході країни.

— Не треба боятися запитати у людей їхню думку. Влада зможе керуватися ними в подальшій політиці. Я звертаюся до депутатів: визначте чітко, що можна вирішувати на місцевому рівні, а що ні, і люди не будуть іти на поводі в емоцій і піддаватися на заклики, які поза законом. Сьогодні зростання цін, інфляція, напруженість — потрібно не відключати телевізійні канали, які, до речі, легко доступні в інтернеті, а об’єднувати зусилля всіх гілок влади і працювати, домовлятися, чути один одного, — зазначив Г. Кернес.

Фото автора.

Головну держустанову Харківської області охороняють кількасот бійців різних підрозділів МВС.