Харківська область вийшла на фінішну пряму жнив літа-2002. Як запевнив начальник головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації Сергій Лобас, Харківщина упевнено виконає державну програму «Зерно-2002».
— У державні засіки хлібороби краю вже засипали два мільйони тонн ранніх зернових. Урожайність в середньому по області — 31—32 центнери з гектара.
У багатьох господарствах урожайність сягнула за позначку 40 центнерів. Це свідчить про високий потенціал вітчизняного сільського господарства. До того ж до кінця жнив ще буде зібрано не менш як 300 тисяч тонн ранніх зернових. Плануємо також зібрати понад два з половиною мільйони тонн інших зернових культур, —наголосив Сергій Лобас.
Харківські науковці-аграрії і практики розробили кілька років тому єдину комплексну програму розвитку сільськогосподарської галузі. Головний її принцип —дати землі все необхідне, аби вона віддячила щедрим урожаєм. Минуло два роки, і отримано результат. Якщо 2000 року на 1 гектар сільгоспугідь було витрачено 294 гривні, а 2001-го — 556, то нинішнього року —803, а наступного року планують вкласти не менш як 1100 гривень.
Уже в найближчі роки Харківщина зможе отримати на круг не менш як 40 центнерів зернових, 280 — буряків, 20 — соняшнику тощо. Два роки тому збиральна кампанія на Харківщині тривала майже місяць. Торік хлібороби впоралися за три тижні. Цього року, попри «розірваний» графік через дощі, — за 17 днів. Усі наведені цифри й факти свідчать про те, що харківське село, звичайно, не так швидко, як того хотілося б, все-таки встає з колін.
Проблема сучасної техніки — одна з найнагальніших. Поки що ані тракторні новинки ХТЗ, ані зернозбиральні комбайни виробництва ДП «Завод імені Малишева», на жаль, не по кишені сільгоспвиробникам. І все-таки лише цього року оновлені сільгосппідприємства Харківщини придбали майже 150 нових комбайнів, що уп’ятеро більше, ніж торік.
Основа всього сільгоспвиробництва, вважає заступник голови облдержадміністрації Микола Безуглий — куратор цієї галузі, — це насінництво. Під час недавнього візиту на Харківщину Президентові України Леоніду Кучмі показали лани акціонерного товариства «Агрокомбінат «Слобожанський». Середня врожайність ранніх зернових тут становила 60 центнерів з гектара, а за сприятливих обставин могла б перевищити 80. Ідеться не про якесь там диво, а лише про використання насіння виведених на Харківщині сортів пшениці.
А кілька днів тому голова Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов привітав аграрників Балаклійського району з намолотом 100 тисяч тонн зерна нового врожаю.
— Стабільні високі показники у сільськогосподарському виробництві району, — каже голова райдержадміністрації Степан Масельський, — зумовлені передусім тим, що ми не рвемо по живому колишні колгоспи на дрібні виробництва, а навпаки, ідемо шляхом їх зміцнення, об’єднання. В результаті одержуємо потужні промислові сільгоспвиробництва, що спираються на ринкові методи господарювання, здатні в короткі терміни втілити найпрогресивніші досягнення сільськогосподарської науки і виробництва.
Саме за такими підприємствами, як на мене, аграрне майбутнє України, а не за хутірськими межами, повідомляє наш власний кореспондент Микола КОСИЙ.