Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин підготував чотири законопроекти, які плановано винести на розгляд наступної сесії.
Серед них — проект закону про порядок організації і проведення мирних масових заходів та акцій в Україні (друге читання).
Документ, зокрема, передбачає, що правоохоронці мають право припинити проведення демонстрацій, якщо організатори не повідомили місцеву владу про їх проведення (пропонується, щоб у повідомленні вказували мету, форму і місце проведення масового заходу, час початку і закінчення, маршрут руху, передбачувану кількість учасників тощо) чи якщо є відповідне рішення суду. Або якщо під час проведення мирних масових заходів та акцій допущено навмисні дії, спрямовані на порушення суверенітету та територіальної цілісності України, зміну чи повалення конституційного ладу насильницьким шляхом, незаконне захоплення державної влади, розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі, пропаганду насильства та війни.
В іншому законопроекті йдеться про те, що кожний, хто на законних підставах перебуває в Україні, має право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання в країні, гарантоване Конституцією та міжнародними актами з прав людини.
У зв’язку з прийняттям Закону «Про біженців», відповідно до якого іноземцям може лише «надаватися статус біженця України», комітет пропонує народним обранцям внести зміни до деяких законодавчих актів.
Ще одним проектом закону визначається порядок надання притулку, відмови у наданні і припиненні притулку іноземцям та особам без громадянства.