Карколомне здешевлення зерна одразу після жнив, коли зростають його обсяги на внутрішньому ринку, — справжнє лихо для аграрників. А порівняння ціни за літр мінералки і літр молока, яке забирають переробні підприємства з селянських обійсть, уже набило оскомину. Народні депутати збираються «побити» ринкову вакханалію законодавчими нормами. До розгляду підготовлено проект закону «Про паритет цін на сільськогосподарську продукцію та спожиті в сільському господарстві промислову продукцію і послуги».
Документ пропонує проводити моніторинг цін на сільгосппродукцію та спожиті в сільському господарстві промислову продукцію і послуги. З одного боку, їх відстежуватимуть на зерно, насіння соняшнику, цукрові буряки, картоплю, льоноволокно, хміль, велику рогату худобу, свиней, овець та кіз, птицю, молоко, вовну, яйця курячі. А з другого — водночас вивчатимуть ціни на матеріально-технічні ресурси: мінеральні добрива і засоби захисту рослин, дизельне пальне, бензин, моторні масла, газ природний, теплову та електроенергію, трактори, зернозбиральні, буряко-і кормозбиральні комбайни, а також послуги машинно-тракторних станцій, транспортних, постачальницько-збутових організацій та агросервісних підприємств.
У разі коли паритету не спостерігатиметься, згідно з майбутнім законом аграрникам обіцяють платити компенсацію. І Кабмін зобов’язаний щороку визначати квоти сільськогосподарської продукції, на які поширюватиметься дія цього документа, та розміщувати їх серед товаровиробників на конкурсних засадах.
Водночас уряд регулюватиме ціни та тарифи на матеріально-технічні ресурси і послуги, які впливають на основні технологічні процеси під час виробництва сільськогосподарської продукції. А також здійснюватиме фінансові та товарні інтервенції, надаватиме дотації, податкові пільги і компенсуватиме частину витрат на виробництво сільськогосподарської продукції.
Усі заходи, передбачається, здійснюватимуть за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів тощо. Планується, зокрема, сформувати спеціальний фонд для підтримання паритету цін.