Учора в білоруському Мозирі почалося восьме засідання міжурядової україно-білоруської комісії з питань торгівельно-економічного співробітництва. Проблем, як то кажуть, чимало.
Експорт Білорусі до України значно знизився. В Мінську на спільній колегії трьох міністерств — МЗС, мінекономіки та мінторгу обговорювали стан зовнішньої торгівлі і, зокрема, падіння товарообігу з країнами СНД.
За п’ять місяців поточного року, порівняно з аналогічним періодом минулого, обсяг ввезення білоруських товарів до України зменшився на 60,2%. Загальне падіння експорту до країн СНД за цей самий період становило майже 11%. Міністр закордонних справ Білорусі Михайло Хвостов пояснив зниження експорту до України непередбачливістю білоруської сторони. За словами Хвостова, білоруський експорт до України був «монотоварний». Простіше кажучи, з Білорусі сюди ввозили переважно нафтопродукти. Однак останнім часом на українському ринку активізувалися російські компанії, які витісняють з нього білоруських виробників. Така думка представників уряду Білорусі, висловлена раніше.
За словами Михайла Хвостова, нині білоруська сторона збільшує продаж до нашої країни інших товарів, але це поки що не дає змоги найближчим часом сподіватися на відновлення обсягу експорту до України.
Окрім того, останніми місяцями відзначалося зниження білоруського експорту до Росії. Зокрема, через значне зменшення обсягів поставок МАЗів та металокорду виробництва Білоруського металургійного заводу. Проте керівництво білоруського МЗС розраховує, що до кінця року можна буде рапортувати про збільшення експорту до Росії. Особливі сподівання воно покладає на зниження Росією залізничних тарифів для союзної держави. Втім, якщо за підсумками перших п’яти місяців року білоруський експорт до Росії упав приблизно на 6%, то за результатами півріччя, як заявив міністр закордонних справ, він виявиться на рівні минулого року. А білоруський посол у Москві Володимир Григор’єв пообіцяв: до кінця поточного року експорт на російський ринок зросте на 10%. Слід зазначити, що дипломатів на колегії було піддано різкій критиці з боку президента — переважно у зв’язку з тим, що вони недостатньо добре торгують білоруськими товарами. Лукашенко навіть пригрозив десяток послів звільнити.
Мінськ.