Футбол. Ліга чемпіонів. Другий кваліфікаційний етап. Перші матчі. «Сконто» (Латвія) — «Левський» (Болгарія). 0:0. «Брюгге» (Бельгія) — «Динамо» (Румунія). 3:1. «Жиліна» (Словаччина) — «Базель» (Швейцарія). 1:1. «Брондбю» (Данія) — «Динамо» (Албанія). 1:0. «Ліллестрем» (Норвегія) — «Железничар» (Боснія). 0:1. «Хаммарбю» (Швеція) — «Партизан» (Сербія і Чорногорія). 1:1. «Спарта» (Чехія) — «Торпедо» (Грузія). 3:0. «Маккабі» (Ізраїль, Хайфа) — «Бєлшина» (Білорусь). 4:0. «Шериф» (Молдова) — ГАК (Австрія). 1:4. «Залаерсег» (Угорщина) — «Загреб» (Хорватія). 1:0. «Марибор» (Словенія) — «Хапоель» (Кіпр). 2:1. «Вардар» (Македонія) — «Легія» (Польща). 1:3. «Боавішта» (Португалія) — «Хеберніан» (Мальта). 4:0.
«Динамо» (Україна, Київ) — «Пюнік» (Вірменія, Єреван). 4:0. Чернат, 16, Шацьких, 66, Леандро, 85, Боднар, 90+4.
«Динамо»: Рева, Гавранчич, Боднар, Гусін, Несмачний, Дмитрулін, Мелащенко (Леандро, 70), Гіоане, Шацьких, Чернат (Хацкевич, 81), Пеєв (Кардаш, 62).
«Пюнік»: Карагезян, Ар. Мкртчян, Білібіо, Стеванович, Траоре, Мінасян (Мелоян, 70), Арт. Карамян, Антонян (Челінгарян, 46), Сістерна, Діавара (Аг. Мкртчян, 60), Арм. Карамян.
Попереджено: Білібіо, 44, Несмачного, 50, Стевановича, 75, Арт. Мкртчяна, 90+2. На 64-й хвилині з поля вилучено Білібіо (друге попередження).
Арбітр — Бернард Брюггер (Австрія).
31 липня. Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 32 градуси. 17 000 глядачів.
Звичайно, «Пюнік» — не «Баварія», «Манчестер Юнайтед», «Боруссія», «Ліверпуль» чи «Ювентус». Однак переконлива перемога і над цим хоч і не дуже іменитим, але вельми амбітним суперником неабияк важлива для «Динамо». Насамперед психологічно. Надто багато моральних втрат протягом останнього року зазнав найкращий і найіменитіший український клуб. І йому вкрай потрібне свіже повітря успіхів. А ще це була перша міжнародна перемога Ігоря Суркіса в ранзі президента клубу і тренера Олексія Михайличенка. Сподіватимемося, не остання.
Як на мене, преса з вихвалянням «Пюніка» трохи, як мовиться, передала куті меду. Безперечно, в цьому клубі почали серйозну роботу. Запросили аргентинського тренера, велику групу легіонерів. З Оскаром Лопесом перед приїздом до Києва єреванці не знали поразок у 62 матчах! Але треба ще подивитися, з ким грав «Пюнік». Та й він тільки починає складний і тривалий шлях до високої мети.
Однак отака розкрутка ЗМІ зробила свою справу. Як зізнався після зустрічі динамівець Гавранчич, він і його колеги неабияк хвилювалися до забитого м’яча (до речі, великий трудівник і безстрашний боєць Чернат блискуче виконав штрафний, а потім зробив передачу на Шацьких, і той влучно пробив головою). Але й після першого успіху футболісти «Динамо» ще нервувалися. Звідси, либонь, усі ті до певної міри незграбні дії Мелащенка і Шацьких, які, здавалося, не знали, що робити з м’ячем у карному майданчику гостей.
Та поступово динамівський клас почав брати гору над азартом і темпераментом суперника. Напередодні жваво обговорювалися можливі варіанти складу оборони «Динамо». Усіх хвилювало питання: хто конкретно замінить травмованих Ващука і Федорова? Михайличенко доручив це важливе завдання Гіоане і Гавранчичу. Румун грав роль ліберо, а серб — стопера. Гіоане, котрий уперше виконував таку складну і відповідальну роль, цілком упорався з нею, а за найменшої нагоди долучався до наступу. У ті моменти його на останньому рубежі надійно підстраховував Гусін.
Отже, динамівська оборона працювала здебільшого синхронно і надійно. Але не завжди. На 53-й хвилині прогавили Армана Карамяна, і той вискочив на ударну позицію. Наше щастя, що він діяв поспішно і неточно.
А по-справжньому господарі перевели подих, коли третій м’яч опинився у воротах баскетбольного зросту голкіпера Андроніка Карагезяна. Але про цей епізод варто розповісти детальніше. Напередодні зустрічі, спілкуючись із журналістами, Олексій Михайличенко казав, що бразильська пара динамівських новачків ще не готова до серйозних іспитів. Однак за двадцять хвилин до закінчення матчу з «Пюніком» на полі таки з’явився форвард Леандро. І його дебют був шикарний. Публіка в захопленні. Удар Кардаша, який після тривалої відсутності з’явився на полі, і бразилець ефектно зіграв на добивання. Окрім цього, діяв гостро і ще раз був близький до успіху, але влучив у штангу. А ще зробив результативну передачу. Та взяття воріт не було зафіксовано. Хоча, схоже, новачок має зайву вагу, він ще не встиг досягти належної функціональної готовності. Але це, як кажуть, справа часу. Головне, що «Динамо» придбало талановитого майстра.
Поєдинок завершився шедевром, який створив Ласло Боднар. Угорець метрів із тридцяти п’яти вразив ціль гарматним пострілом. За мить пролунав фінальний свисток.
Наставник гостей Оскар Лопес мав вигляд людини, яка зазнала великого горя. Він сказав журналістам, що «Динамо» було сильніше. Але його підопічні зіграли не у притаманний їм футбол, не виявили своїх найкращих якостей. Однак тут тренерові варто було б сказати, що розкритися «Пюніку» завадили динамівці. Та сеньйор Лопес ніби перебував у шоковому стані. Через це, либонь, і відмовився відповідати на окремі запитання преси. А під кінець навіть посварився з одним із наших журналістів.
А от Михайличенко, зрозуміло, ні з ким не полаявся, навпаки, його спілкування з представниками ЗМІ почалося з оплесків і завершилося ними.
— Ми мали дуже мало часу для спеціальної підготовки до цього матчу, — сказав він. — Хоча вдалося збалансувати склад і виконати план на гру. Знали, що у суперника непогана оборона і хороший напад. Отож ми збільшили швидкості і старалися не давати суперникові шансів для контргри. Відзначу і досить високу реалізацію моментів у нашої команди. Результатом, звісно, задоволені. Тепер готуватимемося до поєдинку в Єревані якнайсерйозніше. Адже в футболі трапляються всілякі несподіванки...