Ліберальна партія Молдови пікетувала посольства України, Росії та представництво місії ОБСЄ в Кишиневі. Вимоги учасників акції протесту — не допустити федералізації країни, вивести російські війська з Придністров’я і віддати під суд придністровське керівництво.

Об’єднати правобережну Молдову і Придністров’я на основі створення федеративної держави запропонувала місія ОБСЄ на зустрічі посередників з урегулювання придністровського конфлікту, що відбулася в Києві на початку липня. Представлений проект угоди, за твердженням членів місії, дістав схвалення української та російської делегацій. Тирасполь поки що його не коментує. Президент Молдови Володимир Воронін, виступаючи в парламенті, схвалив ініціативу ОБСЄ, заявивши про намір відновити перерваний діалог з придністровською стороною, зробити його активнішим і результативнішим. Володимир Воронін звернувся до опозиції з тим, щоб вона не поспішала засуджувати проект угоди, а надала б перевагу серйозній, позбавленій «мілітаристського лексикону початку 90-х років» аргументації. Президент підкреслив: «Думати про те, що в результаті вирішення придністровського питання відбудеться автоматичне перенесення правобережних правових, економічних і соціальних стандартів на лівий берег — означає спрощувати проблему, створювати постійні вогнища напруженості».

Вітаючи проект угоди в цілому як відправний документ, Володимир Воронін тим часом уникає терміна «федерація». Можливо, щоб не дратувати опозицію, яка вже виступила проти самої ідеї федералізації, вважаючи, що це завдасть шкоди безпеці країни.

Проте лідер парламентської Християнсько-демократичної народної партії (ХДНП) Юрій Рошка вже пообіцяв владі, що «восени покаже їй жовтневу революцію». Християнських демократів підтримують інші праві партії, а також молдовські соціал-демократи. Отож у вересні, коли студенти повернуться до аудиторій, можна чекати нових масових виступів молоді. Тему їх уже заявлено: протест проти можливої федералізації. Праві також не приховують свого невдоволення позицією України та Росії і вимагають зміни країн-гарантів на переговорному процесі між Кишиневом і Тирасполем.

Цікаво, що американське посольство  демонстранти не пікетували. Попри те, що представник держдепартаменту США з питань євразійських конфліктів Рудольф Перина (в недалекому минулому посол США в Молдові) схвалив ініціативу ОБСЄ. Мало того, останнім часом він часто відвідує Тирасполь. А наприкінці минулого тижня у Відні Перина зустрічався з лідером Придністров’я Ігорем Смирновим і обговорював можливості об’єднання двох берегів Дністра на основі рівноправ’я сторін і взаємних компромісів.

Кишинів.