Психіатри кажуть, що негативу про львівську трагедію надто багато.

31 липня у Львові закінчився останній із трьох днів жалоби, оголошених міською владою. На щастя, всі постраждалі під час авіакатастрофи на Скнилівському летовищі, котрі перебувають у львівських лікарнях, живі. Щоправда, позавчора до них долучилося ще троє: двоє чоловіків і вагітна жінка, яка зараз перебуває у міському пологовому будинку. Отже, за даними обласного управління з надзвичайних ситуацій, в останній день липня у медичних закладах Львова перебувало 68 потерпілих, серед яких 26 дітей. Є й оптимістична інформація — у тяжкому стані вже не 16, а лише 12 осіб.
У місті та області триває поховання жертв скнилівської трагедії. З львівського моргу забрані всі тіла, які вдалося ідентифікувати. На ранок 31 липня було виписано 75 свідоцтв про смерть.
Львів’яни обговорють показану по місцевому телебаченню зустріч голови Львівської облдержадміністрації Мирона Янківа з главою УГКЦ кардиналом Любомиром Гузаром. Особливо слова святійшого отця про те, що ця страшна трагедія не повинна бути використана політичними силами. Він сподівається, що спільні богослужіння, котрі пройдуть у Львові на дев’ятий і сороковий дні після катастрофи, послугують об’єднанню вірних усіх україських конфесій.
На третій день після трагедії виникли перші проблеми з медичним забезпеченням потерпілих. Насамперед це деякі медикаменти, перелік яких становить кілька десятків найменувань, а також кров третьої групи з негативним резусом. Нині медики, місцева влада, благочинні організації роблять усе, аби якнайшвидше доставити у Львів те, чого бракує. Термінову гуманітарну допомогу надало львів’янам Прикарпатське воєводство сусідньої Польщі, свої послуги запропонувала влада німецького міста-побратима Львова Фрайбурга. Та найоперативніше, звісно, відгукнулися на біду земляків місцеві жителі. Цілі підприємства та фірми. Підприємці з ринку «Південний» передали для потерпілих у лікарні 900 комплектів білизни, члени асоціації «Дари сонця» —ліки та кошти. І таких у Львові та області сотні.
Шок, спричинений страшною катастрофою, негативно впливає на здоров’я і психіку дедалі більшої кількості людей. Як сказав один із психіатрів Львівської психотерапевтичної порадні, що нині функціонує цілодобово, за одну лише ніч із 29 на 30 липня до них звернувся 21 пацієнт зі скаргами на порушення сну, страх, внутрішній дискомфорт. І це переважно ті, хто спостерігав за трагедією здалеку, а то й узагалі по телевізору. Яскравий приклад: маленький хлопчик, котрий бачив вибух на аеродромі й тіла жертв лише на екрані, просинається серед ночі і, плачучи, починає малювати все це червоним фломастером.
Психіатри, священики, представники громадських організацій закликають не показувати по телебаченню пошматовані тіла жертв катастрофи, не нагромаджувати в ЗМІ негативу з цього приводу: це руйнівно впливає на психіку очевидців трагедії і всіх тих, хто за нею спостерігав опосередковано. Особливо дітей. І не вірити всіляким провокаціям на кшталт нападів на помешкання військових та їхніх сімей, інформація про які, на жаль, уже з’явилася у деяких газетах. Горе повинно об’єднувати, а не роз’єднувати нас.
 
Львів.