Після трагічних подій 27 липня у Львові парламентський комітет із питань національної безпеки та оборони наполягає на перегляді чинного законодавства та на нових підходах до прийняття законів у цій сфері. За словами голови комітету Георгія Крючкова, на наступній сесії комітет має намір подати на розгляд Верховної Ради проект закону про громадський контроль над Збройними силами України та ряд змін до чинного законодавства і навіть Конституції України.
За словами голови комітету, в принципі питання про цивільний контроль над Збройними силами вже виписано у вітчизняному законодавстві (за Конституцією та чинними законами парламент затверджує чисельність Збройних сил, їх структуру і завдання, оборонний бюджет, рішення про направлення українських підрозділів для участі в миротворчих операціях та про допуск на територію України військових підрозділів іноземних держав, через Рахункову палату контролює видатки з бюджету, через Уповноваженого з прав людини —дотримання прав військовослужбовців та їхніх сімей). Навіть у Програмі діяльності уряду в трьох місцях ідеться про посилення цивільного контролю у військовій сфері. «Однак цих механізмів недостатньо, — стверджує Г. Крючков. — Потрібні зміни до Конституції України. Скажімо, Конституція не передбачає найважливішого важеля контролю, який існує у всіх демократичних країнах, — право парламенту призначати і звільняти керівників силових відомств. Дієвою формою громадського контролю було б затвердження парламентом поданої Президентом державної програми розвитку та реформування Збройних сил та інших програм».
Водночас Г. Крючков відзначає, що довкола проблеми громадського контролю над вітчизняною армією нині розгоряється багато політичних спекуляцій.
Загалом упродовж другої сесії Верховної Ради парламентський комітет з питань національної безпеки та оборони планує зосередити свою роботу в чотирьох напрямках: власне армійському — затвердження нових концепцій національної безпеки та оборони України, соціальному — розробка і схвалення змін до законів про соціальний захист військовослужбовців, їх пенсійне забезпечення. Наступними напрямками роботи комітету є створення механізмів громадського контролю над Збройними силами та аналіз сучасних проблем українського війська під час виїзних засідань у військових частинах і підрозділах.