сьогодні — день військово-морських сил України

У всіх у нас так: то радість, то сум, то на хвилі, то на дні. Та їм усе-таки важче. Адже вони, військові моряки, відповідальні за наш з вами спокій. За те, щоб навколо був мир, і щоб мир цей справді був миром... Сьогодні українським Військово-морським силам виповнюється десять років. Звичних феєрверків не буде, бо нині їх бризки в небі цинічні й недоречні.

Вітаючи всіх, хто причетний до річниці, ми бажаємо доблесним воїнам моря легкої служби, міцного здоров’я і турботливої, вдячної держави.

Напередодні свята Президент України Леонід Кучма видав розпорядження «Про відзначення 10-ї річниці Військово-Морських Сил Збройних Сил України».

У документі, зокрема, йдеться, що «з метою піднесення престижу військово-морської служби, збереження та розвитку кращих традицій військових моряків, враховуючи важливу роль Військово-Морських Сил Збройних Сил України у захисті національних інтересів держави», має бути забезпечене проведення низки заходів.

На Кабінет Міністрів України, Севастопольську міську держадміністрацію покладено відповідальність за спорудження в Севастополі пам’ятного знака на честь вітчизняних ВМС та створення там само в 2003 році державного військово-морського музею. Уряд має також заснувати стипендію імені П. Нахімова для заохочення курсантів — відмінників Севастопольського військово-морського інституту імені видатного адмірала.

Рада Міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації мають вжити дійових заходів «щодо поліпшення надання шефської допомоги військовим частинам, кораблям, госпіталю ВМС та Севастопольському інституту імені П. Нахімова. Названі органи державної влади мають розглянути питання «про надання адресної допомоги сім’ям ветеранів флоту, звернувши особливу увагу на поліпшення їх соціально-побутового і медичного обслуговування». А також — вишукати додаткові можливості для поліпшення забезпечення житлом військовослужбовців ВМС ЗС України.

Державному комітету інформполітики, телебачення і радіомовлення України поставлено в обов’язок висвітлення Дня військових моряків.