Родичі загиблих на підводному човні «Курск» 118 моряків у шоці. Наприкінці минулого тижня генеральний прокурор Росії Володимир Устинов оголосив про припинення кримінальної справи за фактом загибелі підводного човна за відсутністю складу злочину. Катастрофа сталася через несправність торпеди. Винних — нема.
Представники Головної військової прокуратури заявили, що сім’ї загиблих на «Курске» підводників одержать доступ до всіх матеріалів у цій справі, у тому числі — секретних. Сама справа, повторю, закрита за відсутністю складу злочину. Проте сім’ї загиблих моряків рішенням прокурорів невдоволені.
Після офіційної заяви Генпрокуратура РФ мала б розіслати потерпілим повідомлення. Тільки після цього можна розпочати знайомство з матеріалами кримінальної справи. Але, як наголосила прес-служба Головної військової прокуратури, чекати потерпілим, виявляється, нічого не треба. Вони можуть хоч сьогодні розпочати читання кримінальної справи щодо «Курска».
Як ви розумієте, поки що ажіотажу біля дверей прокуратури немає, хоча до нього готові. Для ознайомлення зі справою підготовлено аж дві робочі кімнати й одну кімнату відпочинку (в ній передбачені обіди). Створено робочу групу із слідчих і прокурорів, які здійснювали нагляд за роботою слідства і зможуть відповісти на будь-які запитання потерпілих, допомогти розібратися їм і їхнім адвокатам у матеріалах справи, в якій... 133 томи.
У прокуратурі впевнені: ті, хто осилить томи, дістануть відповіді на всі запитання і в них зникне бажання надалі шукати винних.
Якось президент Путін сказав, що винні уже покарані. Як справедливо нагадує газета «Коммерсантъ», усунутий від командування Північним флотом адмірал В’ячеслав Попов нині представляє Мурманську облдуму в Раді федерації, а колишній начальник штабу Михайло Моцак став першим заступником повпреда президента в Північно-Західному федеральному окрузі...
Суворі покарання, чи не так? Утім, чи нам судити про покарання в сусідній державі? Адже в нас у випадках у Броварах і з Ту-154 над Чорним морем винними визнали... ракети, а кримінальні справи також закрили.