Комітет Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму ухвалив рішення звернутися до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з пропозицією провести нараду для визначення доцільності проведення в Україні у 2015 році фінального турніру чемпіонату Європи з баскетболу в умовах обмеженості фінансових ресурсів держави.

Таке рішення було прийняте за наслідками обговорення проекту постанови про заходи щодо стабілізації економіки України, скорочення бюджетних витрат та інтенсифікації державного управління (реєстр. №4273).

Як зазначалося під час засідання комітету, документом для забезпечення фінансової стабільності в державі, недопущення дестабілізації соціально-економічного розвитку країни пропонується доручити уряду розробити й подати на розгляд Верховної Ради законопроекти, що передбачають тимчасову заборону використання бюджетних коштів, а також залучення коштів під державні гарантії, зокрема на підготовку та проведення в Україні фінального турніру та чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу; зимових Олімпійських ігор 2022 року; інших спортивних та культурно-мистецьких заходів, які передбачають капітальне будівництво, ремонт, закупівлю обладнання.

Під час обговорення члени комітету звернули увагу на те, що «відмова від закупівлі та ремонту обладнання під час проведення спортивних заходів призведе до фактичного зупинення спортивної діяльності у країні, що негативно позначиться на здоров’ї дітей та молоді та призведе до збільшення рівня злочинності в молодіжному середовищі та інших негативних явищ».

Народні депутати також наголосили на тому, що відмова від проведення «Євробаскету-2015» призведе до «істотного зниження престижу баскетболу в країні, погіршення міжнародного іміджу України.

На думку членів комітету, у нараді, з проханням про проведення якої комітет звернувся до Прем’єр-міністра, мають узяти участь народні депутати, керівництво відповідних міністерств, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, представники місцевого оргкомітету «Євробаскет-2015», Федерації баскетболу України, інвесторів будівництва спортивних арен. За підсумками наради комітет планує повторно розглянути проект постанови про заходи щодо стабілізації економіки України, скорочення бюджетних витрат та інтенсифікації державного управління.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.