Військовою прокуратурою Західного регіону України порушено кримінальну справу за фактом катастрофи літака Су-27. Головний прокурор країни Святослав Піскун вилучив справу із провадження регіональної прокуратури і доручив організацію розслідування силам Головного управління військових прокуратур Генеральної прокуратури України.
Дані, одержані на першому етапі слідства, як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, свідчать про те, що причиною катастрофи стали прорахунки в організації підготовки і проведення польотів у Військово-повітряних силах, зокрема, під час організації демонстративних заходів у Львові.
Порушено кримінальну справу проти головнокомандувача ВПС ЗС України генерал-полковника авіації Віктора Стрельникова і командувача 14-го авіаційного корпусу генерал-лейтенанта авіації Сергія Онищака. Указом Президента Віктора Стрельникова, як і начальника Генерального штабу ЗС України Петра Шуляка, який на час катастрофи виконував обов’язки міністра, звільнено з посад, які вони обіймали.
Стрельникова і Онищака звинувачують у недбалому ставленні до служби, яке призвело до тяжких наслідків (2 частина статті 425 КК України). Заступник командувача авіакорпусу генерал-майор авіації А. Третяков і помічник керівника польотів у зоні пілотажу підполковник авіації Ю. Яцюк підозрюються слідством у порушенні правил експлуатації літальних апаратів, що стало причиною катастрофи (стаття 416 Кримінального кодексу України). Кримінальну справу за тими самими статтями порушено і проти пілотів Су-27. Підозрювані генерал-полковник Стрельников, генерал-майор Третяков, підполковник Яцюк до 29 липня перебували у слідчому ізоляторі Управління СБУ по Львівській області. Пілоти Топонар і Єгоров з військового шпиталю Львова переведені до Вінниці. За словами Генпрокурора С. Піскуна, їх вже допитано, але остаточні висновки про причину катастрофи можливі через півтора-два місяці.
Юридична довідка
Стаття 425 КК України. Недбале ставлення військової особи до служби, якщо завдано істотної шкоди, карається штрафом до ста мінімумів доходів громадян, що не обкладаються податком, або службовими обмеженнями терміном до 2 років, або позбавленням волі терміном до 3 років. Цей само злочин, якщо він спричинив тяжкі наслідки, карається позбавленням волі від 3 до 7 років.
Стаття 416 КК України. Порушення правил польотів чи підготовки до них. Порушення цих правил, яке спричинило катастрофу чи інші тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на термін від 5 до 15 років.
Держдопомога
У перші години після трагедії уряд прийняв рішення виділити 10 млн. гривень для допомоги сім’ям загиблих. Леонід Кучма пообіцяв, що жодна родина, яка постраждала внаслідок катастрофи, не залишиться без державної допомоги.
Постфактум
Отже, створено державну комісію на чолі з секретарем СНБО Євгеном Марчуком. У десятиденний термін вона має надати Президентові України висновки щодо причин катастрофи.
Речник Міністра оборони України Костянтин Хівренко в інтерв’ю «ГУ» заявив, що справу про катастрофу винищувача СУ-27 веде спеціальна комісія, очолювана Марчуком. Вона (справа) вже вийшла 
з-під контролю міністерства. На запитання, чи визнають військові свою провину, підполковник Хівренко відповів, мовляв, яка різниця, що спричинило катастрофу — несправність машини чи помилка пілотів, людей не повернеш...
З приводу відставки Міністра оборони Володимира Шкідченка його речник сказав, що рапорт Президент поки що не підписав і навряд чи підпише. На думку Костянтина Хивренка, і так досить кадрових звільнень.
А людей, справді, не повернеш...