У Львові, в палаці Потоцьких, відбулася інавгурація новообраного губернатора Центральноєвропейського округу громадської доброчинної організації «Ротарі Інтернешнл».
«Служіння іншим — вище від особистих інтересів» — це незмінне гасло об’єднало понад 1,2 мільйона ротарійців із 167 країн світу. До речі, перший їхній клуб засновано ще в 1905 році чиказьким адвокатом Полом Гаррісом та трьома однодумцями. Згодом ця благодійницька діяльність поширилася мало не на весь світ, а від 1991 року — і на пострадянських просторах. Мета діяльності численних об’єднань ділової еліти — допомога ближньому: від щирого серця і глибини гаманця.
У ротарійському русі немає субординаційної підпорядкованості згори донизу. Кожен клуб, зазвичай, налічує кілька десятків людей із незаплямованою діловою та особистою репутацією, які досягли вершин майстерності і ключових позицій у професійній діяльності. Вони реалізують програми, котрі вважають найактуальнішими для регіону. Відтак маємо пишатися тим, що губернатором Центральноєвропейського округу, у складі котрого клуби України, Польщі й Білорусі, обрано нашого краянина. Львів’янину Павлові Кашкадамову врочисто передав важкий латунний ланцюг його попередник — Анджей Людек. До слова, масивний атрибут «влади» іноді спричиняє кумедні ситуації в аеропортах і на митницях. Контролювальним структурам буває невтямки, що ж то за штука з жовтого металу? Доводиться проводити «лікнеп».
Щоб докладніше ознайомитися з колом нагальних проблем, Павло Кашкадамов, комерційний директор підприємства, яке проектує і споруджує мережі кабельного телебачення, взяв «академку» за місцем роботи. Найперша поїздка після інавгурації — на Закарпаття. Там на кошти ротарійців відновлено зруйнований повінню міст.
До речі, ротарійці, попри відкритість серця і гаманця, свої доброчинні програми майже не рекламують. Відтак широкий загал достеменно й не знає про їхні проекти. Приміром, лише клубом «Львів» (один із трьох, які діють у місті) придбано вакцини проти поліомієліту на більш як 2 млн. доларів, створено центр судинної хірургії, 40 тисяч доларів вкладено у фабрику з виробництва інвалідних візків, де також працюють люди з обмеженими можливостями. Інший клуб — «Львів-Леополіс» — узяв участь у реставрації історичного музею, придбав інкубатори для новонароджених. Наймолодшим «Львів-Центром» засновано стипендії для обдарованих студентів із незабезпечених сімей.
Львів.