У  латвійській пресі активно коментують звіт ООН «Зміцнення демократії у роз’єднаному світі», презентований минулого тижня. Адже Естонія, Литва та Латвія вперше увійшли до переліку так званих високорозвинених країн.

Такими вважаються країни, які одержали «індекс розвитку» не менш як 0,8. У Естонії він дорівнює 0,826, у Литви — 0,808, у Латвії — 0,8. Вона і замикає список 53 високорозвинених країн. Для порівняння: індекс Росії — 0,781.

На презентації звіту директор Програми розвитку ООН по Латвії Ян Сенд Соренсен так охарактеризував своє розуміння демократії, що впливає на розвиток суспільства: «Рівноправна участь усіх мешканців у політичних процесах; відповідальність влади перед народом; наявність механізму зворотного зв’язку простої людини з можновладцями, механізму впливу на прийняття рішень». Пан Соренсен, наголосивши на успіхах Латвії, все-таки сказав: «І в Латвії, і в усьому світі посилюється розшарування людей за майновою ознакою. Бідність — одна з найсерйозніших латвійських проблем. Тут чимало людей, головно на селі, доходи яких становлять менше одного долара на день».

Зазначимо, що в Латвії офіційний прожитковий мінімум передбачає щоденний доход у 4,83 долара.

Рига.