Футбол. Чемпіонат країни. 5-й тур.26 липня
«Шахтар» — «Динамо». 1:0. Гол: Воробей, 45+2.
«Шахтар»: Ковалевський, Старостяк, Ндіайє (Левандовський, 29), Тимощук, Попов (Глевецкас, 72), Родрігес, Гай, Флоря, Зубов (Конюшенко, 66), Бєлік, Воробей.
«Динамо»: Рева, Гавранчич, Федоров (Боднар, 45), Ващук (Хацкевич, 37), Несмачний, Дмитрулін, Гусін, Гіоане, Пеєв, Шацьких, Ідахор (Чернат, 66).
Попереджено: Родрігеса, 6, Дмитруліна, 45+4, Несмачного, 51, Боднара, 77, Конюшенка, 77.
Арбітр — Василь Мельничук (Сімферополь).
Донецьк. Стадіон «Шахтар». 32 000 глядачів.
27 липня
«Металург» М — «Карпати». 2:3. 8 000. Рикун, 51, Молокуцко, 86 — Швед, 11, Кабанов, 26, 30.
«Чорноморець» — «Металург» Д. 1:0.4 000. Зотов, 40.
«Дніпро» — «Поліграфтехніка». 1:1. 6 000. Венглинський, 62 — Городов, 42.
«Металіст» — «Оболонь». 1:1. 10 000. Гловко, 48 —Терещенко, 65.
«Арсенал» — «Ворскла». 2:1. 3 500. Абхазава, 15, Коновалов, 90+1 — Маковей, 59, з пенальті.
«Таврія» — «Кривбас». 4:2. 6 500. Пірву, 29, Гігіадзе, 39, з пенальті, 82, Гайдаш, 46 — Скоропад, 42, Мусолітін, 70.
«Металург» Зп — «Волинь». 1:0. 2 500. Толедо, 43.
Найпевніше, прихильники динамівців стверджуватимуть, що «Шахтар» виграв у киян надурняка. Його гравці цього разу діяли не так упевнено, як у попередніх матчах проти «Динамо». І якби кмітливіше й рішучіше зіграв Шацьких, то влучив би не в Родрігеса, а неодмінно у ворота, котрі залишив Ковалевський. Тоді господарям було б непереливки. Адже динамівці диктували умови. А гол «вуглярі» забили лише після того, як вибили з гри двох центральних захисників «Динамо».
Узагалі господарі, і особливо їхній гравець Родрігес, відзначалися грубою грою. Можливо, в них там, в Уругваї, такі дії заохочують. Проте в Європі зовсім інші погляди на таку поведінку на полі. І Родрігес може підкласти свиню своїй новій команді під час міжнародних баталій. А цього не хотілося б.
Усе це вигадки, заперечать прихильники «Шахтаря», —їхні улюбленці цілком справедливо здобули перемогу. Нехай опоненти співають що завгодно. Як кажуть у таких випадках, після бійки кулаками не махають.
Та на цей поєдинок насамперед варто подивитися крізь призму майбутніх виступів наших найсильніших клубів у стартових раундах Ліги чемпіонів. Враження, скажу відверто, нижче середнього. Постало чимало запитань. Однак найбільше хотілося б дізнатися, як наші лідери забиватимуть суперникам? Адже з реалізацією в обох поки що не дуже. Звичайно, слабакам і середнякам у національній лізі наші фаворити забивають легко. Та у європейських вимірах це буде значно складніше. Тому й тривожно на душі.
Утім, динамівці мають причини для певної слабкості в атаці. Відсутній їх лідер — Белькевич. Хоча заради справедливості слід сказати, що й без нього кияни створили кілька гострих моментів. І загалом, як на мене, зіграли конструктивніше і привабливіше, ніж суперник.
А от цікаво, що скажуть на своє виправдання донеччани, котрі впродовж зустрічі в атаці нічого путнього так і не організували? Результативну атаку вони провели лише тоді, коли «Динамо», втративши двох провідних оборонців, перебудовувалося на ходу.
До честі киян, вони не склали зброї і шукали щастя біля воріт суперника до останньої хвилини зустрічі. Хороший момент був у Дмитруліна, але він пробив дещо прямолінійно. Бив головою Чернат. Та йому під час удару дали відвертого тумака ліктем у потилицю. І знову арбітр порушення не побачив. А от «Шахтар» бодай ще одного моменту для взяття воріт суперника так і не створив.
Хтозна, можливо, й не збиралися донеччани активізувати наступ? Адже замість півоборонців Зубова і Попова наставник господарів Невіо Скала випустив оборонців. Але, як кажуть, переможців не судять.
Тренер «Шахтаря» так прокоментував подію:
— Це був важкий поєдинок насамперед психологічно. Нам було важко грати впродовж перших 20—25 хвилин. Наші гравці трохи нервувалися, розігрували м’яча в середині поля, дуже легко втрачали його. Але згодом заспокоїлися і забили цілком заслужений гол. Чудовий пас Вороб’ю віддав Попов. У другому таймі ми тримали нитку гри у власних руках. Ця перемога піднесла наш моральний дух. І тепер ми готуватимемося до наступного матчу.
Олексій Михайличенко поскаржився на те, що до травмованого Белькевича приєдналися Ващук з Федоровим. Але відзначив добрий рух, бійцівські якості, характер підопічних.
— Гол ми пропустили, — сказав він, — коли мусили перебудовувати оборону. Та ще й позиційної помилки припустилися. «Динамо» в лінію не грає. Була втрата м’яча в середині поля, котра дала змогу суперникові провести стрімку контратаку. Гадаю, якщо вже маєш велику перевагу, то неодмінно її реалізовуй. Утім, радий, що хлопці билися за результат, за власне ім’я. Якщо вони з такою само жагою боротьби гратимуть усі матчі, то результат неодмінно буде.
Несподівано завершився матч у Дніпропетровську. Мало хто міг передбачити, що олександрійці, котрі дивом утрималися у вищій лізі, відберуть очки в одного з фаворитів. Гості навіть перші забили. Це — наука «Дніпрові» і водночас свідчення того, що турнір відзначається безкомпромісністю вже на старті.
Драматичним видався поєдинок у Києві. Більшу частину матчу «Арсенал» володів перевагою, вів перед у рахунку. Однак, либонь, зарано повірив у перемогу. І був покараний. Але в останню мить «каноніри» завдяки майстерності свого капітана вирвали три очки. Коновалов блискуче виконав штрафний. Відправив м’яча у ворота підкрученим ударом. Хоча і полтавці діяли самовіддано і привабливо. У команди є почерк і потенціал. Її господарям і прихильникам треба набратися терпіння. Дати можливість Андрієві Балю відлагодити командний механізм. А позитивні результати у «Ворскли» неодмінно будуть.
Лише результати
Першість країни. Перша ліга. 4-й тур. «Арсенал» — «Борисфен». 0:3. ЦСКА — «Карпати-2». 1:2. «Вінниця» — «Шахтар-2». 1:1. «Система-Борекс» — «Миколаїв». 0:0. «Красилів» — «Зірка». 1:2. «Спартак» — «Динамо-2». 2:5. «Сокіл» — «Нафтовик». 0:0. «Закарпаття» — «Сталь». 0:0. «Полісся» — «Прикарпаття». 0:0.
Лідирують: «Зірка», «Миколаїв» — по 10 очок, «Динамо-2» — 9, «Закарпаття» — 8.