За перше півріччя цього року в Україні сталося 13769 дорожньо-транспортних пригод, в яких загинуло 2299 осіб. Ще понад п’ятнадцять тисяч було травмовано.
Таку невтішну статистику навів начальник Головного управління ДАІ МВС України генерал-лейтенант міліції Олександр Міленін.
За його словами, дорожньо-транспортні пригоди трапляються кожні 24 хвилини. Серед головних причин — почуття водіями своєї безкарності. Адже ДАІ нині не вживає адміністративних заходів впливу до водіїв-порушників безпосередньо на дорозі. Складені протоколи передаються до суду. А розгляд справ може затягнутися на невизначений термін.
Водночас у 17 областях, Києві та Севастополі, завдяки напруженій роботі автоінспекторів, кількість ДТП зменшилася. Проте не лише профілактикою аварій займаються вони. Працівники за цей термін викрили майже 30 тисяч злочинів, скоєних на дорогах, а також понад 13 тисяч випадків незаконного привласнення автомототранспорту. У правопорушників вилучено 1423 одиниці зброї та понад 24 тисячі боєприпасів. А ще — майже 2,7 тонни наркотиків.
Плануються й нововведення. Зокрема, підрозділи Державтоінспекції, які безпосередньо працюють на дорогах, називатимуться «Дорожньо-патрульною службою». Тож і замінить абревіатура «ДПС» звичне «ДАІ» на стаціонарних постах, службових автомобілях та мотоциклах, нагрудних знаках. Та й форма в них буде відрізнятися від загальної міліцейської.