Саме стільки зерна нового врожаю (найвищий показник серед регіонів країни) намолотили хлібороби Одещини, які завершили, по суті, жнива. Середня врожайність по регіону — 29,4 центнера збіжжя з гектара посівів. Відтак і урожайність, і валовий збір дещо нижчі, аніж напрочуд сприятливого для зернових минулого року. Однак зібрано хліба майже на чверть мільйона тонн більше від рівня, передбаченого регіональною програмою «Зерно Одещини-2002», що базується на середньорічних даних з урахуванням нарощування виробництва на основі дедалі ширшого впровадження передових технологій. Однозначно можна зробити такий висновок: за вкрай посушливих весни й початку літа, коли причорноморські степи зовсім не бачили дощу, нинішнього рівня область у жодному разі не досягла б, якби у більшості районів і сільгосппідприємств не подбали про науково обгрунтовані сівозміни, кращі попередники під зернові культури, першокласний насіннєвий матеріал районованих сортів пшениці, ячменю, інших зернових і зернобобових, якби на більшості площ посіви не підживили добривами, не захистили від бур’янів, хвороб та шкідників.

За екстремальних погодних умов особливо добре видно, хто дбав про головні зернові культури — озимі пшеницю та ячмінь — справді по-господарськи, а хто знову сподівався лише на «небесну канцелярію». За врожайністю на першому місці, як і торік, Комінтернівський район — тут вона сягнула в середньому 36 центнерів з гектара. 146 тисяч тонн — загальний валовий збір зерна. Понад 32 центнери збіжжя вродив кожний гектар в Саратському районі, який, маючи більші площі посівів, отримав і більший валовий збір — 177,5 тисячі тонн.
Ще вищі показники врожайністі у багатьох сільгосппідприємствах різних кліматичних зон — від Дунаю до Південного Бугу. В ЗАТ «Свобода» Ізмаїльського району, приміром, кожен гектар ранніх дав по 49 центнерів зерна, у ТОВ «Нива» Роздільнянського району — по 47, по стільки само — у господарстві імені Кутузова Арцизького району, по 50 — у ТОВ «Дружба народів» Великомихайлівського району, понад 54 центнери — в сільгосппідприємстві «Покровське» Біляївського району. Можна назвати ще десятки господарств, де віддача зернової ниви у півтора-два рази вища, ніж у середньому по районах та у найближчих сусідів. Отже, є ще резерви — і чималі! Їх прагнуть задіяти, готуючи врожай наступного року. Ось лише один факт: в області вже підготовлено під осінній засів понад 500 тисяч гектарів поля з 710 тисяч потрібних — таких темпів давно не спостерігалося.
А одна з головних хліборобських турбот тепер — надійно зберегти нинішній урожай зернових, вигідно для себе реалізувати. Відновлюється, схоже, довіра селян до хлібоприймальних підприємств, які, конкуруючи між собою, прагнуть надати послуги виробникам зерна на якомога вигідніших умовах, гарантують, на відміну від «комор» безпосередньо в селах, надійне збереження збіжжя, сприяння у його реалізації.
Пропонуємо репортаж з одного із таких підприємств у тій самій Одеській області.