Політики теж люди, а тому під час своєї чесно заробленої відпустки бажають відпочивати по-людськи.

Після лікарняного — у відпустку
Наступний тиждень президент Чехії Вацлав Гавел, якого цими днями виписали з лікарні, проведе в заміській резиденції чеських президентів — замку Лани поблизу Праги. Потім він вирушить на європейське узбережжя Атлантичного океану — до Португалії або Іспанії. Медики рекомендували чеському лідерові більше дихати свіжим морським повітрям, необхідним для його хворих легенів та бронхів.
Найліпший відпочинок — у Техасі
На початку серпня збирається тимчасово відійти від державних справ президент США. Про це повідомив прес-секретар Білого Дому Арі Флайшер. За його словами, Джордж Буш має намір відпочити на своєму ранчо в Техасі. Там він перебуватиме приблизно до 2 вересня, періодично здійснюючи поїздки країною для роз’яснення планів адміністрації.
Не до канікул
Бюлент Еджевіт, прем’єр-міністр Туреччини, чий уряд уже не перший тиждень зазнає кризи, заявив, що не може залишити свою посаду, якщо його міністра економіки примусять піти у відставку. Водночас спікер турецького парламенту оголосив про те, що парламентські канікули можуть закінчитися раніше. У вересні законодавці мають прийняти рішення про дострокові вибори.
10 днів — подарунок Туркменбаші
Президент Туркменистану Сапармурат Ніязов з нагоди виконання державного плану зі збирання зернових надав чиновникам усіх рівнів 10-денну відпустку. Усі чиновники, від віце-прем’єрів уряду до керівників районів, провели несподівану відпустку або на узбережжі Каспійського моря, або в інших курортних місцях Туркменистану, і цієї середи повернулися на свої службові місця, щоб розпочати підготовку до засідання Народної ради, вищого представницького органу влади в республіці, що проходитиме 8—9 серпня.
Шоу відбулося. Але в Барвисі
Як сенсацію, що не відбулася, розцінили в Нью-Йорку відмінений організаторами виступ віце-спікера Держдуми РФ Володимира Жириновського. Виступ Жириновського перед російськомовною громадою на Брайтоні було заплановано на 18 серпня. Квитки на «сенсацію сезону» коштували 30—50 доларів. А тим часом лідер ЛДПР, який нині у відпустці, відзначив День фізкультурника запливом у ставку санаторію «Барвиха». На відміну від Мао Цзедуна, який переплив свого часу Янцзи, Жириновський обмежився запливом на дистанцію 10 метрів, після чого довго відпочивав, лежачи у воді. «Самими лише словами неможливо переконати народ берегти своє здоров’я, тому я буду особистим прикладом залучати людей до спорту та фізкультури», — заявив віце-спікер, зазначивши, що «кращий вид спорту для нього — лежати на дивані та думати». А ще у відпустці Жириновський підробляв як ведучий місцевого телеканалу «М-1».
Пітер нині в моді
А от спікер Держдуми Геннадій Селезньов вирішив триматися ближче до колиски революції, тому він цього літа вирушає до санаторію «Білі ночі», що під Санкт-Петербургом, аби відпочити та підлікувати нерви.
До речі, лідер комуністів Геннадій Зюганов так само вирішив поправити здоров’я. Нині він відпочиває в Мінеральних водах, а потім вирушить на малу батьківщину в Орловську область.
«Книгоїди»
Російський «яблочник» Григорій Явлінський вважає, що найкращий відпочинок — зміна діяльності, і продовжує поки що працювати у Москві. Цього літа він мав намір засісти на дачі за серйозну працю з економіки.
Тягне до письмового столу і саратовського сенатора Рамазана Абдулатипова, який у віддаленому мисливському будиночку в своїй області писатиме книжку «Діалоги про правління», героями якої будуть Платон, Аристотель, Сталін та Путін. Після літературної праці він має намір відпочити в гірському аулі і грати там у волейбол. Спеціально для нього обладнали високогірний волейбольний майданчик, звівши стіну 20-метрової довжини і 10-метрової висоти.
Півтора мільйона доларів на день
Уперше за останні три десятиліття нинішній монарх Саудівської Аравії — король Фахд бен Абдель Азіз Аль Сауд — ушанував присутністю свою швейцарську резиденцію. Прибуття короля Фахда нагадувало дуже дорогий голлівудський фільм. Спочатку в женевському аеропорту приземлилися 6 вражаючих розмірів боїнгів, на борту яких перебували сам монарх та майже 500 супровідників.
Багатство короля дорівнює 45 мільярдам доларів — і на відміну від західних мільярдерів-трудоголиків на кшталт Білла Гейтса, який вважає гамбургер і кока-колу цілком пристойною вечерею, саудівські мільярдери витрачають свої гроші так, як і належить казковим багатіям. Не дивно, що королівське оточення відразу стало улюбленою клієнтурою женевських ювелірів — так само як і торговців дорогими меблями, електронікою, автомобілями тощо. Той факт, що гості зі Сходу згідно з традиційним розпорядком дня здійснюють покупки вночі, нікого не здивувало.
За приблизними підрахунками, за день перебування у Швейцарії король Фахд витрачає 1,5 мільйона доларів.