Знаменита колишня перша леді Америки Жаклін Кеннеді-Онассіс славилася бездоганним смаком, запровадила в Білому домі стиль «Людовік XІV» і французьку кухню. А в 1975-му світ облетів каламбур: вдова Кеннеді —трагедія, вдова Онассіс — фарс. Папа Римський називав її дивом і ангелом, Френк Сінатра — стервою. Америка ж любить Джекі й досі.

Едипів комплекс
Жаклін Лі Був’є народилася 28 липня 1929 року в сім’ї найстаріших представників американської аристократії. Але сімейне вогнище Був’є погано зберігало тепло. Розлучення батьків Джекі пережила надто тяжко.
Коли почався її роман з Джоном Кеннеді — політиком-початківцем, який балотувався в сенатори, — багато хто вбачав у цьому бажання Жаклін вийти заміж за багату людину. Але загадка емоційної прив’язаності Жаклін до Кеннеді проста: Джон нагадував Джекі батька, красеня Чорного Джека, якого вона безмежно любила.
Вони були дуже близькі. Батько навчав її: «Звертай увагу на все, що каже чоловік. Не зводь з нього очей, ніби дивишся на сонце. Будь недоступною. Тільки-но чоловік тобою оволодіє, він одразу ж втратить до тебе інтерес».
У випускному альбомі в розділі «Мета життя» Жаклін Був’є написала: «Не бути домогосподаркою». І удача їй посміхнулася: Жаклін виграла конкурс журналу «Вог», який шукав здібних молодих журналістів. Тож на момент знайомства з сенатором Кеннеді Джекі вела фотоколонку у «Вашингтон таймс геральд». Вона займалася тим, що ставила людям запитання й фотографувала їх при цьому. Наприклад: «Чи вірите ви чоловікам, котрі носять обручки?».
Серед дурних запитань було й таке. «Уїнстон Черчілль якось зауважив: «Щоб подружжя жило щасливо, чоловік і дружина повинні снідати окремо одне від одного». Ви згодні?»... Її власний шлюб, як з’ясувалося, видався саме таким. Кеннеді дивувався: «Вона дихає політичними парами, які витають довкола нас, але вони чомусь не потрапляють їй у легені».
Чоловік, який супроводжує Жаклін
Джекі практично не брала участі у виборчій кампанії чоловіка. Втім, вона йому допомагала: добирала цитати і фрази (саме завдяки їм промови Кеннеді ставали незабутніми), змінила стиль одягу Джона.
А домогосподаркою Жаклін перестала бути після візиту до Франції у 1961 році. Шарль де Голль, зачарований нею, сказав: «Єдине, що б я привіз додому з Америки, — це місіс Кеннеді». А американський президент почав свою паризьку прес-конференцію такими словами: «На мій погляд, зараз найсприятливіший момент представитися присутнім. Я — той чоловік, котрий супроводжує Жаклін Кеннеді в Париж, і, повинен зазначити, отримую від цього величезне задоволення».
Наприкінці першого року чоловікового президентства вона провела телеекскурсію по Білому дому, яку подивилося близько 60 мільйонів американців. Елегантність і краса Жаклін, чарівність дітей президентської сім’ї — Кароліни і Джона — почали справляти серйозний вплив на зростання популярності Кеннеді.
У США секс — це манія
22 листопада 1963 року подружжя їхало Далласом у відкритому «лінкольні». Коли пролунав глухий гвинтівковий постріл, Жаклін, котра дивилася на радісний натовп, вирішила, що це вихлоп мотоцикла. Озирнувшись, вона побачила чоловіка, який тримав себе за горло. Тієї миті пролунало ще кілька пострілів, і в голові президента утворилася зяюча рана. Обіймаючи його, Джекі вигукнула: «О, Боже мій, вони поранили мого чоловіка. Я люблю тебе, Джек!».
Загиблий від кулі тридцять п’ятий президент Америки одразу став для своїх співвітчизників національною легендою. Щоправда, лицарем без страху і догани він залишався недовго. Вже на початку 80-х більшість громадян США називали вчорашнього кумира морально нечистим політиком. Недаремно Марлен Дітрих, яка була, до речі, коханкою Кеннеді, казала: в Америці секс —це манія, в інших країнах — факт. На своєму досвіді в цьому переконався Білл Клінтон, чиїм політичним кумиром був саме Джон Кеннеді...
Вважається, що жінки класу Жаклін навчені заплющувати очі на походеньки своїх чоловіків. «Я не вірю, що є чоловіки, які зберігають вірність дружинам», — гордо говорила Джекі. А що їй залишалося казати?
Мерилін із чорним волоссям
Найгучніший із романів Джона Кеннеді — його стосунки з Мерилін Монро. Недавно відомий колекціонер Ел Шрімм випадково придбав негативи раніше невідомих фотографій голлівудської зірки. До його рук потрапили, по суті, останні прижиттєві знімки Мерилін. Можливо, невідомий власник навіть не уявляв, хто на них зображений! Річ у тім, що Мерилін, вирішивши скопіювати першу леді Америки, вдягла темну перуку, костюм а-ля Жаклін, не забула й про перлове намисто, яке так любила дружина президента.
Що змусило її, позуючи, копіювати головну суперницю? Можливо, це була звичайна жіноча примха. А може, Мерилін хотіла довести Джону Ф. Кеннеді, котрий залишив настирливу Монро, що вона аж ніяк не гірша від його красуні-дружини і що, за бажання, будь-яка жінка може мати стильний вигляд.
Красуня і чудовисько
У 1968-му Жаклін, як казали друзі, «у пошуках сховища» вийшла заміж за грецького судновласника Арістотеля Онассіса і залишила Америку. Заголовки американських газет були сповнені обурення: «Вона більше не свята», «Джон Кеннеді помер удруге», «Джекі, як ви могли?». Чари розвіялися. Але, навіть упавши з п’єдесталу, Джекі продовжувала викликати до себе підвищений інтерес.
Дивний шлюб з мільярдером, який закінчив усього шість класів школи і був старший за неї на двадцять з лишком літ, дав їй змогу «купити собі щастя»: шикарні вілли в Парижі, Марокко, Італії, діаманти, яхти і шуби по 60 тис. доларів. Але гроші не вберегли Жаклін від трагедій: скандалів і смертей у близькій їй родині Кеннеді, смерті найстаршого й коханого сина Онассіса, ворожості дочки Арістотеля від першого шлюбу з Тіною Неакрос, а згодом — і смерті Тіни, настільки загадкової, що Онассіса звинуватили у прихованому вбивстві колишньої дружини задля здобуття моральної свободи.
15 березня 1974 року Онассіс помер. Жаклін у момент смерті чоловіка була за три тисячі миль від нього. Він подбав про Джекі, виділивши щорічний пансіон у 155 тис. доларів. Таку само суму одержували її діти, заради яких, вочевидь, вона і зважилася на шлюб із греком.
Після смерті Онассіса Жаклін 18 років жила в Нью-Йорку і померла навесні 1994-го від раку лімфатичних залоз.
Неповторна усмішка
Американський журнал «Жіночий одяг сьогодні» провів традиційне щорічне опитування — про жінок, які найбільше вплинули на моду. І знову перше місце посіла Жаклін Кеннеді. Її вплив пояснюється «вишуканими і бездоганними костюмами й прикрасами, які вона носила, а також неповторною усмішкою»...
Дочка Джекі — Кароліна, яка в 1999-му поховала загиблого в авіакатастрофі брата Джона, дедалі більше відчуває, що їй випала доля нести родинний факел Кеннеді. Торік Кароліна організувала в Нью-Йорку виставку «Жаклін Кеннеді: роки в Білому домі», виступила редактором збірника «Улюблені вірші Жаклін Кеннеді». В одну мить він став бестселером.