У розпалі літо, яке дарує довгоочікувані відпустки. А з ними — курортні романи.
— Курортний роман (КР) — це явище, яке існує, тож треба його вивчати, — пропонує головний спеціаліст, психолог-консультант Державного центру розвитку сім’ї Центрального відділу реєстрації шлюбів Києва Віолетта Левіна. — Людина повинна зрозуміти, що з нею відбувається, для того щоб реально оцінити ситуацію. КР — це короткочасний роман (що дуже важливо усвідомлювати), він закінчується, як правило, разом з відпусткою. Інколи (приблизно у 10% випадків) КР переростає у щось істотне, але це відбувається, коли люди переоцінюють деякі речі у своєму житті і надають тому, що сталося, великого значення. Для того, щоб з’ясувати, чому виникають такі романи, розгляньмо чинники, що їх супроводжують.
Людина приїхала на відпочинок. Що буває перед тим? Багато хто готується до відпустки заздалегідь: купують новий одяг, беруть із собою все найкраще зі свого гардеробу, сидять на дієтах. Завдяки цим старанням чоловік (жінка) на курорті має зовнішній вигляд набагато привабливіший, ніж вдома у будень. До цього додається ще й внутрішнє відчуття відпочинку: ви розслаблені, нікуди не поспішаєте, не боїтеся запізнитися, багато уваги приділяєте собі, не маєте побутових проблем. Ми дуже рідко помічаємо гарні обличчя на вулиці або у транспорті упродовж року, тому що зайняті іншими думками й справами. На відпочинку вірогідність цього зростає. До того ж, бачимо тих, хто навколо, у мінімальній кількості одягу, з максимальною кількістю тіла — свіжого, засмаглого. Врахуйте і вплив повітря, сонця, яке посилює обмінні процеси, сприяє піднесеному настроєві. Тож зустріч, яка вас так захопила, не була призначена долею. Насправді їй передувала підготовка.
— Героїнею однієї відомої гуморески стала дружина, яка запитує у знайомої, яка відпочивала разом з її чоловіком, про всі подробиці поведінки свого благовірного на курорті і дізнається дещо неприємне. Чи варто збирати таку інформацію?
— Раджу жінкам оберігати себе від таких перевірок, оскільки це не допоможе. Чоловік після повернення, може, й забув про те, що сталося. А дружина, дізнавшись про компромат, уже не зможе це спокійно пережити. Почнеться конфлікт, якого можна уникнути. Не варто влаштовувати чоловікові допит і шукати сліди його злочину. Те, що було, ви все одно не зміните. Якщо КР вашої «половинки» закінчився разом із терміном путівки і ніяк не впливає на ваше подальше життя, не ставтеся до нього серйозно.
— Які люди найбільш схильні до подібних пригод?
— КР часто заводять люди, які зазвичай ведуть скромний, аскетичний спосіб життя. Ловеласи, на відміну від них, знаходять собі пригоди за будь-яких умов. Чому ж ці смирні батьки сімейств так різко змінюють поведінку на курорті? У самій природі чоловіків закладено потребу ризику, небезпеки. Вони відчувають себе мисливцями, та повернувшись з полювання, забувають про нього. Так, він приніс, образно кажучи, підстреленого зайця і буде ним хизуватися якийсь час, але це не означає, що людина хоче постійно перебувати на полюванні.
— А з жінками — ситуація інша. Вони в абсолютній більшості набагато болісніше переживають захоплення...
— Згодна, для жінки все це значно складніше, адже вона ходить не на полювання, а за коханою людиною, яку хоче зробити своєю. І, звичайно, для багатьох жінок, особливо самотніх, курортні та й будь-які романи з нещасливим завершенням бувають досить травматичними. Любі жінки, ви ризикуєте вже тоді, коли знаєте, що вподобаний вами чоловік має сім’ю. Зрозумійте, що він не буде вашим. Якщо ж ви вважаєте, що таке кохання краще за самотність, пам’ятайте: він повернеться до звичного укладу життя, і його почуття до вас охолонуть. А страждати доведеться знову ж таки вам. Тому, якщо вам хочеться закохатися для себе і пережити красиве і сильне почуття — будь ласка. Проте робіть це без жодних ілюзій.
Розмову вела Тетяна КРОП.