Президент Росії Володимир Путін зустрівся з Патріархом Російської православної церкви Алексієм ІІ.

Його святість повідомив президенту, що Естонія нарешті дала «добро» та надала РПЦ офіційний статус. Тобто Алексій ІІ може восени вперше за дев’ять років відвідати свою «малу» батьківщину. (Як відомо, глава РПЦ за походженням чи то німець, чи то естонець на прізвище Ридігер. Саме в Естонії після війни його було висвячено і він прийняв сан священика). Але не це стало приводом для спілкування двох найвпливовіших людей Росії.
За телевізійним кадром залишилася суть зустрічі, однак схоже, що Алексій ІІ шукає офіційної підтримки у Кремлі. Адже за часів СРСР церковні структури за кордоном широко використовувалися радянськими спецслужбами. З огляду на те, що нова Росія є правонаступницею Країни Рад, а Володимир Путін у минулому — офіцер КДБ, можна припустити, що президент РФ міг порадити главі РПЦ активніше просувати інтереси Москви за кордоном. А за це...
...Група сенаторів із Ради Федерації на чолі з головою Комітету з аграрно-продовольчої політики Іваном Стариковим оголосила про підготовку закону, згідно з яким РПЦ буде передано три мільйони гектарів державних земель, у 1918 році «експропрійованих» пролетаріатом. Ідеться не так про реституцію, як про те, що церква знову стане найбільшим землевласником Росії. Отже, вона зможе продавати і здавати землю в оренду, отримувати прибутки, а відтак, економічно реально впливати на внутрішньополітичні процеси в Росії.
Логіка «співробітництва» світської держави з РПЦ може призвести до того, що занепокоєні браком національної ідеї російські політики запропонують Володимирові Путіну не тільки повернути церкві церковну десятину, а й відновити конституційно державну структуру — Священний Синод. Клерикали знайдуть нового Побєдоносцева, за якого в Росії у XІX столітті «нічого не розвивалося, але й нічого і не протухало». Мало того, в церковних навчальних закладах розпочнуть готувати фахівців не тільки з богослів’я, а й з менеджменту, банківської справи, консалтингу. РПЦ відкриє банки та депозитарії, посадить у Державній Думі сто нардепів у рясах. А уряд може очолити «найпродвинутіший» митрополит.
 
Москва.