Ранкове засідання 8 квітня

Парламент ухвалив закон про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, який передбачає за такі злочини покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов повідомив, що в неділю розпочалася заздалегідь запланована і скоординована провокація проти нашої країни, яка була організована спецслужбами Російської Федерації, —

захоплення адмінбудівель у Харківській, Луганській та Донецькій областях. За його словами, у понеділок увечері будинок СБУ в Харкові було повністю звільнено від злочинців, а у вівторок зранку повністю звільнено від сепаратистів Харківську ОДА. До того ж, наголосив О. Турчинов, під час звільнення адмінбудівель проти працівників міліції застосовували зброю і гранати, деякі працівники силових структур отримали поранення, затримано 70 злочинців. 

Спроби сепаратистів почати провокації у Миколаївській та Дніпропетровській областях локалізовано. Глава парламенту висловив переконання, що найближчим часом усі ОДА та будівлі СБУ на Східній Україні буде звільнено. Турчинов подякував працівникам силових структур, які гідно і професійно виконують свої обов’язки.

Зранку в сесійній залі зареєструвався 301 народний депутат. Під час виступу з парламентської трибуни лідера фракції КПУ Петра Симоненка у сесійній залі виникла сутичка. Коли Симоненко звинуватив чинну владу в тому, що вона зі зброєю виступає проти «інакомислячих мирних мітингувальників», депутати з фракції «Свободи» виштовхнули з трибуни лідера комуністів. Потім виникла сутичка між депутатами-комуністами та свободівцями. Олександр Турчинов оголосив кількахвилинну перерву і закликав депутатів вгамувати емоції та не зірвати засідання парламенту, враховуючи необхідність прийняття низки дуже важливих рішень.

На розгляд парламенту було винесено два законопроекти про відповідальність за злочини проти держави — в авторстві Олега Ляшка та Сергія Соболєва. Під час представлення свого законопроекту Ляшко заявив, що всі дії сепаратистів на Сході України скоординовані з одного центру поза межами України. «Мета цього центру — розкол України. Це робота російських спецслужб», — стверджував Ляшко. Депутат також наголосив, що участь у захопленні ОДА у Харкові, Донецьку та Луганську беруть не «мирні мітингувальники», а «терористи». Сергій Соболєв відзначив, що законопроект передбачає підвищення термінів відповідальності стосовно найважчих злочинів проти держави, для тих, хто пробує збройним шляхом повалити державний лад. «Ми навіть у страшному сні не могли уявити, що вулицями наших міст ходитимуть люди зі зброєю, гвинтівками та гранатометами», — зауважив Соболєв. Профільний комітет рекомендував прийняти за основу в першому читанні законопроект С. Соболєва.

Під час обговорення Ганна Герман (Партія регіонів) запропонувала провести парламентські слухання щодо проблем, які нині турбують людей на Сході України, щоб почути їх і разом окреслити план виходу із ситуації та зберегти країну цілісною. На її погляд, будь-які силові заходи щодо людей, які мислять інакше, є неприпустимими. Сергій Каплін («УДАР») закликав нову владу нарешті почати займатися реальними проблемами людей, у тому числі й на Південно-Східній Україні. «Якщо виконавча влада не здатна це зробити, то це має зробити парламент», — сказав Каплін і запропонував прийняти проект постанови про призначення Уповноваженого Верховної Ради з питань розвитку південно-східних регіонів. А також законопроект про позбавлення кандидатів у Президенти охорони за рахунок держави.

За схвалення проекту закону в авторстві С. Соболєва в першому читанні проголосували 230 депутатів. Закон у цілому підтримав 231 депутат.

Законопроект № 4524-1 має на меті посилити відповідальність за злочини проти основ національної безпеки України, а саме, за дії, спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, за диверсію, шпигунство, а також вчинені проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Проектом пропонується внести зміни до низки статей Кримінального кодексу України в частині збільшення строків позбавлення волі, а також доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею, встановивши відповідальність за перешкоджання в особливий період законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до закону України. За такі злочини передбачається запровадити кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до 15 років.

Народні депутати під час пленарного засідання вшанували хвилиною мовчання пам’ять українського майора Станіслава Карачевського, якого застрелив російський військовослужбовець у Криму.

Голова Верховної Ради також оголосив про вихід зі складу фракції Партії регіонів народних депутатів України Юрія Мірошниченка та Юлії Льовочкіної. Натомість народний депутат Віталій Грушевський увійшов до фракції Партії регіонів.

Депутати не підтримали внесення до порядку денного роботи Верховної Ради пакета із 40 законопроектів, у якому, зокрема, була й низка законопроектів щодо посилення боротьби з корупцією. За розгляд законопроектів пакетом проголосували лише 185 депутатів. Представники фракції «УДАР» і депутатської групи «Суверенна європейська Україна» наполягали на розгляді кожного законопроекту окремо. О. Турчинов побачив у цьому наміри зірвати засідання, нагадавши, що на погоджувальній раді було домовлено голосувати законопроекти пакетом.

З другої спроби парламент ухвалив Закон «Про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» та деяких інших законів України щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу». За відповідне рішення проголосувало 252 депутати.

Законом внесено численні зміни, які стосуються майже всіх етапів виборчого процесу. Зокрема, пропонується закріпити додаткові гарантії реалізації принципів загальності виборів та таємності голосування, права громадян на участь у виборчому процесі, в тому числі у виборчій агітації. Вдосконалено правовий статус офіційних спостерігачів, надано їм статус суб’єктів виборчого процесу, а також розширено перелік їх прав, що сприятиме більш ефективному здійсненню ними своїх повноважень. Відповідно до вимог міжнародних та вітчизняних експертів у галузі виборчого права змінено процедуру формування територіальних виборчих комісій, підстави дострокового припинення повноважень членів виборчих комісій, а також змінено спосіб призначення їх керівництва. Запропоновано більш прозорі, демократичні та відкриті засади організації діяльності виборчих комісій — підвищено вимоги до кворуму на засіданнях територіальних та дільничних виборчих комісій, та прийняття ними рішень. Вдосконалено також підстави та механізм голосування поза межами виборчих дільниць. Деталізовано окремі виборчі процедури та актуалізовано порядок підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях, встановлення підсумків та результатів виборів, складення і підписання відповідних протоколів виборчих комісій, транспортування і прийняття виборчої документації тощо. Збільшено загальний строк оскарження рішень, дій чи бездіяльності з двох до п’яти днів.

Після погоджувальної ради, яку було скликано під час перерви у пленарному засіданні, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що на ній керівники фракцій дійшли одностайної думки — засуджують застосування сили у парламенті з будь-якого боку. «Коли будь-який депутат переходить на приниження іншого депутата, образи або висловлює гасла, які є порушенням Конституції і чинного законодавства, то головуючий повинен буде виключати мікрофон такого депутата», — сказав О. Турчинов.

Погоджувальну раду було скликано після того, як унаслідок сутички, що виникла між депутатами із фракцій КПУ та «Свобода», комуністи покинули сесійну залу парламенту.

Головуючий закрив ранкове пленарне засідання, висловивши сподівання, що з 16-ї години всі депутати дотримуватимуться таких позицій.

О. Турчинов також вибачився перед усіма народними депутатами за своїх колег.

Дослівно

Олександр ТУРЧИНОВ, Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України: 

 

— У неділю розпочалася заздалегідь запланована скоординована провокація проти нашої країни, яка була організована спецслужбами Російської Федерації.

Сергій Власенко, Ольга Михайленко, Антон Кіссе.

Ярослав Дубневич, Ярослав Гінка, Олег Ляшко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.