Літо — спекотний час. І не лише через погодні умови. Тисячі наших співвітчизників, учорашніх випускників шкіл, нині стоять на порозі дорослого життя. І для багатьох воно починається зі вступних іспитів до вищих навчальних закладів країни.
Вибір професії, як вибір дружини, треба зробити так, щоб потім жити з нею довго та щасливо. І в цьому питанні, як і у виборі супутника, є декілька підходів: за покликанням, виходячи з меркантильних міркувань (у перспективі — високооплучавана робота) і за дзвінком (безпрограшний варіант батьківської опіки).
Сучасний абітурієнт, приходячи до приймальної комісії обраного вузу, вже не дивиться в далечінь свого фахового майбутнього крізь рожеві окуляри. Він озирається на всі боки та порівнює власні перспективи з реаліями ринкової економіки. Сьогодні, наприклад, серед популярних спеціальностей — міжнародні відносини, право, а також професії, пов’язані з інформаційно-вимірювальною технікою. Порівняно з минулим роком, значно підвищився конкурс на такі спеціальності, як металургія, гірнича справа, енергетика, охорона довкілля, психологія, музичне виховання. За даними начальника департаменту вищої освіти Міносвіти України Миколи Дмитриченка, які він повідомив під час «гарячої» телефонної лінії Кабміну, найвищий конкурс серед національних вузів у Донецькому національному технічному університеті — 4,37 особи на місце. Чимало бажаючих нині вступити до Запорізького національного технічного університету, Харківського національного університету радіоелектроніки, Київського національного торгово-економічного університету. У середньому по всіх вузах країни кількість претендентів вдвічі перевищує кількість студентських парт.
Утім, цього року Міністерство освіти та науки України підвищило рівень держзамовлення в підвідомчих вузах на 7,9% — на бакалавра, на 2,5% — на молодшого спеціаліста, на 24% — на спеціаліста і на 2,1% — на магістра.
З одного боку, цей захід дасть змогу більшій кількості молоді стати студентами, з другого — ініціює конкуренцію фахівців на ринку праці, оскільки рівень держзамовлення перевищуватиме число вакантних місць.
Для довідки. Сьогодні в Україні у 1150 вузах 3-го та 4-го рівнів акредитації навчаються 2,1 млн. студентів. 57 з цих вузів мають статус національних, 983 —   державних, 167 — приватних.
Ось уже третій рік поспіль при Міністерстві освіти та науки під час вступної кампанії діє «гарячий» телефон. Зателефонувавши за київським номером 216-71-98, можна поставити будь-яке запитання щодо вступу чи повідомити про факти якихось порушень.
Роботи в чергових на телефоні вистачає. Телефонують з усієї України, причому переважно — батьки абітурієнтів. Але більше дзвінків усе-таки зі столиці. Крім консультативної допомоги, ті, хто телефонує, вимагають передати до вищих вузівських інстанцій різноманітні скарги й побажання. Так, нещодавно від абітурієнтів надійшли скарги на складність вступної програми з математики Національного політехнічного університету. Був ще один дзвінок про допомогу від абітурієнтки цього вузу. Дівчина набрала високий бал під час вступу, але вчасно (за законом не пізніш, як на п’ятий день після оголошення списків) не подала в деканат оригінал шкільного атестата, і її було відраховано...
Надходили й сигнали про хабарництво. Щоправда, за словами чергової лінії, вони мали емоційний характер. Коли того, хто зателефонував, просили назвати конкретно прізвище викладача, який вимагав хабара, слухавку поклали. А реагувати на анонімні дзвінки в Міносвіти не зобов’язані.