Трагічно закінчилося спалювання сухостою для 68-річної жительки села Гадзинка Житомирського району. Коли побачила, що вогонь вийшов з-під контролю, жінка намагалася самотужки його приборкати. Але це їй так і не вдалося. Більше того, на пенсионерці загорівся одяг. Вона встигла добігти до веранди, але там впала і не піднялася. Медики, які прибули на місце події, констатували смерть. 
Нагадуючи про небезпеку, яку створює спалювання сухої трави і сміття, рятувальники Житомирщини наводять такі цифри: за минулі вихідні їм довелося погасити майже двісті пожеж, більшість яких виникла саме через це. Вогнем випалено 160 гектарів. Є випадки загоряння дерев’яних господарських споруд, навіть приватних житлових будинків. Саме так сталося 10 березня в селі Карабчин Брусилівського району. Після того як господар заходився випалювати сухостій на власному городі, довелося викликати пожежників. Згоріли і дах будинку, і дровник. Цього ж дня для ліквідації небезпечних ситуацій вогнеборців викликали ще 19 разів, повідомляє наш власкор Олексій КАВУН.
А на Закарпатті — майже антирекорд: двадцять дев’ять пожеж за три доби. Тут також з приходом весни та теплої погоди різко збільшилася кількість загорань сухої трави на відкритій території. Загалом під час цих НП вогонь випалив майже 39 гектарів землі. Однак не в усіх випадках завдана шкода цим обмежувалася. Зокрема, в Ужгороді та селищі Воловець вогонь із сухотрав’я перекинувся на дерев’яну електричну опору, а у місті Берегове полум’я пішло вгору й повністю знищило дерев’яну огорожу.
Зазвичай загорання сухої трави трапляється через необережне поводження з вогнем, коли хтось легковажний розводить багаття чи спалює сухе листя або ж сміття. А ось у селі Олешник Виноградівського району під час пожежі загинув 38-річний чоловік, який перебував у будинку 60-річного власника. Господар відчув запах диму, вибіг із оселі та покликав на допомогу сусідів, які й повідомили про біду службу порятунку «101». Після ліквідації пожежі бійці ДСНС виявили тіло чоловіка, який також проживав у будинку. Причину появи вогню наразі з’ясовують правоохоронні органи.
У селі Боронява Хустського району пожежники вивели з палаючої кімнати 46-річну господарку, яка перебувала в стані шоку та не могла самостійно врятуватися. Допомога вогнеборців була надзвичайно вчасною, адже наступної миті в приміщенні, яке охопило полум’я, обвалилася стеля.

Закарпатська область.

Гасити сухотрав’я теплої вітряної погоди завжди непросто.

Фото надане прес-службою облДСНС.