Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я розглянув та рекомендував парламенту ухвалити за основу та в цілому законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів та медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі, реєстр. №2150) та про внесення зміни до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій із ввезення та постачання лікарських засобів та медичних виробів, реєстр. №2151).
«Ухвалення законопроектів про переведення державних закупівель лікарських засобів і медичних виробів на рівень міжнародних організацій дасть змогу кардинально змінити ситуацію в державі, оскільки охорона здоров’я завжди потерпала від корупції — системної зверху і звичайної на низовому рівні. Зрозуміло, що корупціонери так легко не здадуться, але цими законопроектами ми зробимо перший і, сподіваюся, рішучий та ефективний крок до подолання корупції», — наголосила під час засідання голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.
На думку авторів законопроекту №2150, можливість закупівлі лікарських засобів та медичних виробів за кошти держбюджету із залученням спеціалізованих міжнародних організацій скоротить ланцюжок їхньої поставки, гарантуватиме високу якість та дасть можливість усунути низку корупційних ризиків, оскільки при цьому застосовуватимуться прозорі процедури міжнародних спеціалізованих організацій.
Під час обговорення перший заступник міністра охорони здоров’я Олександра Павленко, підтримавши ці законопроекти, наголосила на важливості спрощення процедури закупівлі лікарських засобів та забезпеченні їхньої високої якості.
Голова благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей зазначив, що до кінця року внаслідок ухвалення законопроекту №2150 кількість збережених життів становитиме понад 100 тисяч. «Коли ви голосуватимете за цей законопроект, ви голосуватимете за життя хворих на туберкульоз, гепатити, ВІЛ та гемофілію людей», — сказав він та висловив сподівання, що Міністерство охорони здоров’я, профільний парламентський комітет та громадський сектор й надалі діятимуть спільно заради однієї мети — життя пацієнтів.
Комітет рекомендував ухвалити в першому читанні законопроекти про порядок продовження реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві (реєстр. №2050) та про внесення змін до розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо фінансування реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві (реєстр. №2134). Як зазначила перший заступник голови комітету Оксана Корчинська, зокрема, саме завдяки втіленню цього пілотного проекту у Дніпропетровській області вдалося врятувати життя тисяч поранених у зоні АТО бійців. «Тому цей проект треба продовжувати та поступово впроваджувати по всій Україні», — переконана вона.
Члени комітету підтримали й законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо фінансування відомчих установ та закладів охорони здоров’я у перехідний період, реєстр. №1897), оскільки сьогодні лікарі майже 100 таких закладів фактично не мають змоги отримувати зарплату. Це пов’язано з тим, що разом із передачею відомчих медичних закладів до органів місцевого самоврядування не було одночасно передбачено їхнє фінансування. «Якщо ми зробили помилку, то повинні її виправити, і виправити негайно», — наголосив заступник голови комітету Олег Мусій.
Насамкінець комітет звернувся до Кабінету Міністрів із проханням прискорити ухвалення рішення про спрощення процедури реєстрації ліків, які вже узаконено в країнах ЄС, США та Японії, а також закликав Міністерство охорони здоров’я краще реагувати на звернення народних депутатів.
 

Довідково

Законопроектом (реєстр. №2150) пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів, що дасть змогу здійснювати закупівлю лікарських засобів та медичних виробів із залученням таких міжнародних спеціалізованих організацій, як ООН, Міжнародна асоціація забезпечення медикаментами, Королівська Агенція Великобританії, Глобальний механізм із забезпечення лікарськими засобами, Партнерство у сфері постачання та управління поставками.