На окупованих територіях Донеччини зростають ціни і дефіцит продуктів. «Свіжого м’яса ніде немає, на магазині, де його продавали, вже декілька днів висить табличка «Переоблік». Іноді хтось привозить на базар. Найдорожча частина — ошийок — коштує 115 гривень за кілограм. Гомілка — 50 гривень, за сало правлять від 110 до 150 гривень. Зайшла до ковбасного магазину, хотіла купити копчені ребра для супу. Без хребта — 50 гривень за кілограм, з хребтом — 40 гривень», — поділилася враженнями від «шопінгу» мешканка Макіївки Ніна Іванівна.

 

 

Ціни на інші продукти в місті такі: соняшникова олія — 40—45 гривень за літр, цукор — 26—30 гривень за кілограм. Курка — 50 гривень за кілограм, крильця — 39 гривень, грудинка — 62 гривні, куряче філе — 69. «Овочі — наче акція «все по 10»: цибуля, картопля, буряк... Морква — 12—15 гривень, часник — 150. А нашою вулицею днями «гумконвой» із Росії проїхав: десять критих машин і посередині — «Град». Мабуть, «гречку» повезли», — додала пенсіонерка.
Співрозмовниця також каже, що два тижні тому із супермаркетів зникли пральний порошок та інші миючі засоби.
Але головний дефіцит у самопроголошеній «ДНР» — гроші. Банки не працюють, банкомати порожні, готівки не вистачає. У «республіці» вигадали рішення: в обігу офіційно тепер чотири валюти — гривня, долар США, євро і російський рубль.
«У «республіці» склалася важка ситуація з обігом грошової маси, — заявила «заступник міністра фінансів «ДНР» Оксана Таран. — Вирішено, що ходитимуть євро, долар і російський рубль».
Чиновниця-сепаратистка змалювала, як на практиці діятимуть магазини: «Найімовірніше, цінники будуть у гривнях. «Центральний республіканський банк» встановлює курси валют і публікує їх на своєму сайті. Ці курси ми повідомлятимемо організаціям. І вони вже в момент розрахунку на касі населення переводитимуть ціни у валюту і прийматимуть оплату».
Підприємці не в захваті від нововведення. «У мене подруга в шоці, боїться виходити у зміну (у магазині працює), каже, тепер вранці потрібно отримати курс рубля/долара/євро, ціни перерахувати, як давати покупцям решту — питання. Господар магазину вчетверте вже тікає до Баку (там сім’я). А до магазину після обіду «мирні ополченці» заходять, зі зброєю. Каже, часто приходять, тицяють доларові банкноти і вимагають прийняти до оплати», — пише в соціальній мережі одна з дончанок.
Донецька область.