Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування потребує якісної експертизи законодавчих ініціатив у сфері децентралізації, які надходять на розгляд Верховної Ради. На цьому наголосив голова комітету Сергій Власенко під час зустрічі з представниками шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні», що реалізується Шведською асоціацією місцевих влад і регіонів (SALAR) та її дочірньою компанією SKL Іnternatіonal.
За словами старшого експерта проекту Єви Калнінья, проект реалізовуватиметься протягом 2014—2017 років і зосередить зусилля на таких сферах, як фіскальна децентралізація, публічна комунікація стосовно реформ, територіальні реформи, розподіл повноважень, широка інформаційно-просвітницька кампанія через діалог із громадянами та участь громадськості. Основою для проекту та дороговказом для його діяльності слугуватиме Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, схвалена Кабінетом Міністрів України.
Водночас Сергій Власенко наголосив: основним принципом децентралізації повинно бути посилення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування базового рівня — сіл, селищ, міст. Проте без внесення необхідних змін до Конституції України та законодавчих актів у сфері місцевого само-
врядування децентралізація через бюджетне законодавство не буде ефективна та створюватиме колізії у вітчизняному законодавстві, додав він.
Як приклад голова комітету згадав схвалення Верховною Радою України державного бюджету України на 2015 рік з одночасним внесенням змін до Бюджетного та Податкового кодексів України, які ставили за мету децентралізацію повноважень органів місцевого самоврядування, а насправді створили ситуацію, коли фінансові ресурси зосередилися на обласному і районному рівнях, а надані державою громадам повноваження виявилися непідкріпленими доходною базою місцевих бюджетів.
Насамкінець С. Власенко наголосив, що досвід Швеції та інших країн—членів ЄС дуже важливий для нас, та висловив сподівання на розвиток плідної співпраці комітету та проекту.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України