«Слов’янський курорт» зустрічає гостей стелою з назвою санаторного закладу, пофарбованою в кольори національного прапора. Унікальний комплекс, де поєднуються природні та медичні чинники, почали відроджувати одразу після припинення бойових дій і визволення міста в липні минулого року. Співробітники були шоковані тим станом, у якому залишили санаторії бойовики. Але за лічені місяці нове керівництво закладу відновило роботу курорту. Вже торік тут пройшли курс оздоровлення близько 300 інвалідів-спинальників.
Сьогодні «Слов’янський курорт» — єдиний в Україні оздоровчий комплекс для реабілітації цієї категорії пацієнтів. Адже після окупації Криму інваліди втратили два такого профілю санаторії на півострові. Утім можливості закладу використовуються не на повну потужність. Що потрібно для якнайшвидшого відновлення курорту — розбирався «Голос України».

Розруху долали суботниками

У коридорах і кабінетах санаторію «Слов’янський» — пацієнти з усіх куточків України. Ужгород, Одеса, Житомир, Полтава... Багато хто приїздить сюди не вперше.
— Оздоровлення на «Слов’янському курорті» — не розкіш, а необхідність, — каже «візочник» Микола, який щойно завершив заняття у тренажерній залі. — Після курсу реабілітації почуваюся набагато ліпше. Для нас, спинальників, «Слов’янський» — єдиний в Україні спеціалізований санаторій. Тут і спеціальні медичні програми, і все пристосоване для людей із особливими потребами: пандуси, перила, широкі отвори дверей тощо.
Півроку тому, коли співробітники вперше потрапили до корпусів санаторію після завершення бойових дій, на території курорту були бур’яни ледь не в людський зріст. Працівники, які віддали закладу не один рік, із жахом спостерігали за розгромом у приміщеннях, де кілька місяців перебували бойовики. Інвентар, обладнання, меблі або пошкодили, або розікрали. Борги підприємства сягали 30 мільйонів гривень.
— Трава по пояс, вибиті шибки, танками понівечена земля... Коли співробітники почали сходитися, — плакали й обнімалися. Провели незліченну кількість суботників. Люди наводили лад на території, виносили сміття, облаштовували корпуси. Очі бояться, а руки роблять. Хотілося відновити швидше, повернути те, що було, — пригадує начмед курорту Віктор Піляєв.

Відновлювати санаторій допомагала вся країна

Із трьох санаторіїв курорту — «Ювілейний», «Донбас» і «Слов’янський» — відновлення розпочали з останнього. У двох перших закладах розташувалися підрозділи української армії. Нове керівництво курорту — генеральний директор Сергій Линник, його перший заступник Олександр Кравченко та заступник Володимир Лазарєв — також із військових. У «генерала» — величезний командний та організаційний досвід, у тому числі керівництво санаторієм Міноборони в Гурзуфі. Мабуть, у теперішній тривожний час цивільні медики навряд чи впоралися б із величезним обсягом завдань, що стояли перед закладом: зібрати колектив, відремонтувати приміщення, завезти обладнання та інвентар, знайти продукти й ліки. Все це вдалося здійснити завдяки ентузіазму, наполегливості, здатності переконувати.
Керівники підприємства проводили цілі тижні у відрядженнях по всій країні: зверталися до господарських керівників та голів міст і районів із проханням виділити для відновлення «Слов’янського курорту» будматеріали й техніку. Допомагала Слов’янську вся країна. Розуміння важливості завдання продемонструвала Федерація профспілок України: перший заступник голови федерації Володимир Саєнко особисто опікувався відродженням курорту.
І вже у жовтні відновлений корпус «Слов’янського» приймав перших відпочивальників. А наприкінці січня в санаторії відкрили і другий корпус — ортопедичний. Житлові кімнати і приміщення спільного користування не просто зазнали оновлення, а серйозно модернізовані: в кожній із кімнат тепер є санвузол, що особливо важливо для інвалідів. Від громадської організації «Шпиталь Майдану» санаторій отримав 300 ортопедичних ліжок зі спеціальними матрацами — для кожного із особливих відпочивальників.

Реабілітація — можливість повернутися в суспільство

Навіть медики і технічний персонал не приховували захоплення. Пригадували, як працювали, ремонтуючи, розвантажуючи, наводячи лад у приміщеннях. «Небо і земля. Те, що зроблено за короткий проміжок часу, — це величезна перемога», — наголошує голова асоціації Громадських організацій інвалідів Слов’янська Наталя Клочкова.
«Реабілітація особливо важлива для «новачків» — людей зі «стажем» інвалідності до п’яти років. За перші п’ять років організм відновлює функції. Якщо вчасно не пройде курс лікування — буде вигнанцем у суспільстві. І уряд мав, ураховуючи ситуацію, вже з перших днів року направляти людей на реабілітацію», — пояснює голова Донецької обласної організації інвалідів Надія Поламарчук.
Тепер санаторій готовий приймати до 300 пацієнтів водночас. У керівництва — великі плани із розвитку: наприклад, завершити спорудження водолікарні та мати ще один корпус для лікування спинальних хворих. Будемо відверті: кількість таких інвалідів у країні за останній рік збільшилася за рахунок бійців, які отримали поранення на фронті, а також мирних мешканців, потерпілих під час бойових дій. Тому значення реабілітації переоцінити важко.

Проблеми, через які потужностті унікального закладу використовують не повною мірою

— Через особливості тендерної процедури щороку створюється пауза у наданні путівок із кінця грудня до кінця січня. Потрібно розв’язати питання з так званими перехідними путівками, щоб інвалід, який проходить курс оздоровлення тривалістю 45 днів, міг приїхати у грудні і завершити реабілітацію на початку наступного року. Зараз це неможливо. До того ж у чому доцільність тендера, якщо санаторій — єдиний в Україні такого профілю? Ми також просимо, щоб Міністерство оборони відшкодувало проживання військових у санаторіях, — сума вже сягнула 5,5 мільйона гривень. Це дало б змогу 
сплатити податки, розрахуватися із постачальниками і далі відновлювати оздоровницю», — наголошує генеральний директор курорту Сергій Винник.

Місце знайдеться 

Значна частина досвідченого колективу — майже 800 осіб — сьогодні перебуває у безоплатних відпустках через те, що два із трьох санаторіїв використовують українські військові. За прямим призначенням ці заклади поки що не працюють. Тим часом у керівництва курорту є слушна пропозиція: більш підходящим варіантом розташування армійських підрозділів є дитячий оздоровчий центр на околиці Слов’янська. Окрема територія за парканом, зелені насадження, кілька під’їздів для транспорту — все це переваги табору, порівняно із санаторієм. Зараз центр не використовується і, передбачається, навряд чи  розпочне роботу цього літа: і через економічну ситуацію, і через рішення уряду, яке призвело до неможливості фінансувати літнє оздоровлення дітей фондом соціального страхування. Проживання військових дасть змогу оздоровчому закладу отримати відшкодування за електроенергію та комунальні послуги.
— Корпуси санаторіїв, які звільнять військові, можна використовувати за прямим призначенням —для оздоровлення, — а також для розміщення вимушених переселенців із зони АТО. Слов’янськ переповнений, і місць для нових переселенців уже немає. Боляче спостерігати, як люди, котрі виїхали із районів бойових дій, змушені ночувати на вокзалі, у спортивній залі чи навіть вагонах потяга. Більшість із евакуйованих не хочуть їхати за межі області. У цих умовах корпус санаторію із усіма зручностями та доступною медичною допомогою — гарне місце для проживання родин із дітьми, літніх людей, людей із інвалідністю тощо, — продовжує генеральний директор.
Досвід відновлення санаторію у рекордно стислий термін — за три місяці —  засвідчив здатність нового керівництва закладу вирішувати неймовірно складні завдання. Але тепер колектив очікує на кроки у відповідь із боку влади. Із державного бюджету на відновлення об’єктів у Донецькій області цього року передбачено виділити 150 мільйонів гривень. Доречно було б, аби частку коштів отримав і «Слов’янський курорт» — оздоровниця, без якої неможливо уявити ані визволеного Слов’янська, ані системи реабілітації спинальних хворих.

Донецька область.

СергІй Винник, Генеральний директор курорту:
«Слов’янський курорт» має отримати статус курорту державного значення, щоб інваліди, які потребують оздоровлення, могли гарантовано отримати путівку, приміром, раз на три роки. За умов, коли кількість таких пацієнтів в Україні збільшується, держава повинна взяти на себе їхню реабілітацію. Зі свого боку, колектив курорту готовий уже сьогодні приймати людей із особливими потребами та надавати повний комплекс санаторно-курортного лікування».

ДОВІДКА

За інформацією Донецької обласної організації інвалідів, лише в Донецькій області нараховується 270 тисяч інвалідів, із них 150 тисяч — із інвалідністю опорно-рухового апарата. У Слов’янську мешкають 13 тисяч інвалідів, у Краматорську — 17 тисяч осіб.

Напис  кольорів національного прапора зустрічає гостей.

Свято відкриття санаторію у жовтні 2014 року. У центрі — Сергій Винник.

Для людей з проблемами опорно-рухового апарата «Слов’янський» пропонує унікальні програми з реабілітації.

Фото автора.