Про наміри влади забирати землю у тих орендарів, яким буде не під силу цьогорічна посівна, сказав заступник голови Хмельницької ОДА Володимир Кальніченко:
— Є певні ризики, що провести весняно-польові роботи вдасться не всім господарствам краю. Зокрема, серйозні питання щодо роботи потужного агрохолдингу «Мрія», який фактично збанкрутував. Поки що всі ці побоювання фіксуються на рівні розмов та чуток. Тому на місцях потрібно провести зустрічі з кожним керівником, щоб знати його наміри. Якщо орендарю не під силу навантаження, можливо, варто запропонувати йому, аби віддав землю в суборенду тому, хто зможе дати їй раду.

 

 

Так питання ставиться вперше. За всі попередні роки не було прецедентів, коли мова заходила б про те, що орендар може розпрощатись із землею через неспроможність її обробити. Наразі йдеться лише про недовготривалу суборенду — лише на рік. Бо залишаються сподівання, що посівна таки буде проведена всіма. Як сказав чиновник, варіанти повного розриву договорів оренди та відсторонення орендарів від роботи поки що не розглядаються. Але й до цього варто бути готовим. Хоча б теоретично, бо не виключено, що при збереженні критичної ситуації, доведеться запроваджувати процедуру розірвання договорів в односторонньому порядку з боку власників землі. Хоча зробити це вкрай складно, бо в переважній більшості договорів такий варіант просто не передбачено, тож розв’язувати ситуацію потрібно буде в судах.
Втім, такий сценарій розглядається більше як гіпотетичний, аніж практичний. Бо в господарствах вже приступили до посівної. В області вже посіяно понад 50 тисяч гектарів ранніх зернових. Першими вийшли в поле у Віньковецькому, Ярмолинецькому, Старокостянтинівському та Славутському районах.
Паралельно розпочали і сівбу буряку, однорічних та багаторічних трав. А кілька районів прозвітувало навіть про те, що приступили до посадки картоплі.
Для області це нетрадиційно ранні строки. Як правило, висадку овочів розпочинають у другій половині квітня. Однак цьогорічні темпи зумовлені низкою обставин. Зокрема, і такими, як низький рівень вологи у грунті. Невеликі дощі, які пройшли протягом вихідних і зупинили роботи, навряд чи істотно вплинуть на ситуацію. Адже серйозний дефіцит вологи відчувався ще з осені, а зима була практично безсніжною. Тому й тепер одним із головних завдань для господарств є збереження вологи у грунті. Фахівці попереджають, якщо цього не зробити нині прискореними темпами, можуть виникнути серйозні проблеми із посівом пізніх культур — сої та кукурудзи. А вони мають зайняти доволі вагомі площі.
Окрім того, що сіяти доведеться дуже оперативно, посівна має бути ще й вкрай економною. До цього спонукає суттєве підвищення цін на пально-мастильні матеріали та добрива. Тому агрономам радять використовувати таку техніку і навісні знаряддя, котрі дадуть змогу одночасно проводити кілька операцій. До того ж добре потрібно подумати і над тим, які добрива доведеться застосовувати. Припускається і такий варіант, коли через вкрай високі ціни на аміачну селітру та карбамід доведеться використовувати менш ефективні, але дешевші компоненти. Для того, щоб отримати від них максимальний ефект, потрібно суворо дотримуватись всіх правил агротехніки. Не зайвим буде нинішнього сезону і ефективне використання пожнивних рештків і будь-яких залишків рослинності на полях.
Одне слово, визначальними чинниками для цьогорічної посівної мають стати економність та оперативність. Саме вони серйозно впливатимуть на кількість, якість і ціну майбутнього врожаю.
Хмельницька область.

 

Коментар фахівця

 

Олександр Корнійчук, директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН:
— Перехід на плюсові добові температури нинішнього сезону відбувся на 15—20 днів раніше, ніж зазвичай. Хоча середньодобові показники залишаються не надто високими. А кількість вологи становить лише 60—85 відсотків від традиційних даних. Все це позначається на проведенні робіт. Насамперед потрібно доглянути за озимими, які складають майже половину зернових. Після зимівлі істотного зрідження їх посівів не спостерігається. Але з осені через посуху зафіксовані нерівномірні сходи. Тому тепер потрібно дуже швидко підживити слабкі рослини.
Так само швидкими темпами потрібно провести боронування посівів, що допоможе зберегти вологу. Без цих агротехнічних заходів сподіватись на високі врожаї буде важко.
Прискореними темпами доведеться працювати і на бурякових полях. Запізнення з сівбою всього на п’ять—шість днів може призвести до недобору 30—40 центнерів з гектара майбутнього врожаю.


Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.