На Миколаївщині яровими культурами, переважно ячменем, уже засіяно майже 50 тисяч гектарів — більш як половина площ, що заплановані під ранні зернові культури. Попри тривалі дощі та інші примхи погоди посівна кампанія йде хорошими темпами. Але на загальному тлі позитивного настрою помітні гострі проблеми, які хліборобам доведеться вирішувати оперативно, а, можливо, і на шкоду — як собі, так і врожаю.
Чи треба казати, що посівна триває в неабияких складних реаліях. За загальними оцінками, вартість весняно-польових робіт злетіла в півтора разу! Сільгоспвиробники оцінюють її в загальну суму 5 мільярдів гривень.
Місцеві банки чи зволікають з фінансуванням, чи пропонують свідомо невигідні умови. Не всі з них готові ризикувати. Хлібороби терміново шукають і знаходять інших інвесторів, хоча багато хто за старим звичаєм продовжує сподіватися на вольові рішення влади. Чи можливі вони?
За словами першого заступника голови облдержадміністрації Миколи Романчука, якщо долар і далі зростатиме, ситуація буде вкрай складна. Здебільшого витрати покриватимуться за рахунок власних коштів аграріїв Миколаївщини, а з державного бюджету планується загалом для українських хліборобів виділити 300 мільйонів гривень для компенсації відсотків по кредитах у банках.
Чи вистачить цього і на чому доведеться заощаджувати? Питання риторичні. Грошей однозначно мало. А шляхів економії лише два: або на кількості, або на якості. Деякі, особливо дрібні фермерські господарства, змушені були піти шляхом найменшого опору й відмовитися від мінеральних добрив зовсім або майже зовсім. А заодно — заощадити на якісних посівних матеріалах.
Як це позначиться на врожаї? Питання теж риторичне.
Миколаївська область.

До речі


Миколаївщина традиційно великі надії покладає на озимі. За даними Головного управління статистики області, озимі на зерно під урожай-2015 розширили свої території на 4 відсотки й займають 701,4 тис. га, причому пшениці — майже вдвічі більше, ніж ячменю. А от площа ріпаку, який не виправдав надії, порівняно з попереднім роком зменшилася на 31 відсоток — до 41,6 тис. га.
Стан сходів не надто тішить — позначилися й осінь без дощів, і зима майже без снігу. Та й сіяли пізненько. Сходи слабкі, особливо на півночі області — менше половини озимих дали сходи в Кривоозерському і Первомайському районах.