Гаряча вода для населення з квітня подорожчає на 55—57 відсотків, опалення — на 73 відсотки (МінрегіонЖКГ) — про боргову спіраль і купівельну неспроможність.
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк дякував законодавцям за рейтинговий законопроект — про ціну питання.
Влада Запоріжжя знизила ціни на проїзд у маршрутках на 20—50 копійок — про валютний стимулятор.

 

 

Униз по спіралі


На додачу до газу, електроенергії та тепла в країні подорожчає гаряча вода. З огляду на подорожчання тепла і боргове навантаження теплопостачальних компаній та водоканалів, таке рішення заздалегідь видавалося логічним і, як завжди, запізнілим. Заковика в іншому.
Електроенергія з квітня подорожчає на 19 відсотків, тепло для населення — на 72 відсотки (до 537,2 грн./Гкал), газ — у 3—6 разів, залежно від обсягів, періоду і особливостей споживання. Тепер подорожчає ще й гаряча вода, з холодною поки що вирішили не квапитися. Отже, нові тарифи протестують купівельну спроможність населення, яка й без того дихає на ладан. Вона з року в рік знижується через утримання мінімальних стандартів — прожиткового, заробітної плати та ін. — і розкручування максимальних цін і тарифів, у тім числі й комунальних. Тож чи вистачить доходів домогосподарств на товари і послуги за новими цінами, бо, за попередніми підрахунками, адресних компенсацій після подорожчання газу потребуватимуть щонайменше 4 мільйони сімей? На мій погляд, ні. А це наближає черговий стрибок неплатежів в енергетиці. Адже борги кінцевих споживачів комунальних послуг (за деякими даними, до 13 мільярдів гривень) є передумовою боргів генерувальників тепла та електроенергії. Прикро, бо від початку цього року борги теплопостачальних підприємств комунальної енергетики тільки-тільки почали скорочуватися.
А кого дивує, що уряд пов’язує перетворення на енергоринку з тиском на кінцевих споживачів комунальних послуг? Це робили і до нього, так — найпростіше і найприбутковіше. Якщо чесно, це лякає. Сьогодні законодавці відмовилися скасувати компенсацію в тарифах на виробництво і доставку теплової енергії, а завтра її скасують. А відтак, штучно накручені витрати тарифів покриватиме кінцевий споживач з купівельною неспроможністю. А ні — то виселять за борги — читайте закон про виконавче провадження.


20 сходинок угору — і полегшає


До слова, про виконавче провадження. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк цього тижня дякував парламентаріям за увагу до законопроектів про полегшення ведення бізнесу. Він нагадував, як важливо прийняти їх до травня, щоб піднятися в міжнародних рейтингах легкості процедур із реєстрації бізнесу, власності, виконання контрактних зобов’язань тощо. Чому це так важливо, доволі предметно пояснив міністр юстиції Павло Петренко.
У нас є гарні перспективи до травня одержати новий рейтинг, в якому ми можемо в частині реєстрації бізнесу підняти- 
ся до 12 місця з 76-го, в частині реєстрації власності — на 35-те з 59-го, в частині розв’язання проблем із неплатоспроможністю — на 108-ме із 142-го, в частині виконання контрактів — на 27-ме із 43-го. За словами Павла Петренка, одне це дасть змогу піднятися в загальному заліку на 79-те місце із 96-го.
За оцінками експертів, якщо ці позиції утримаємо до 2020 року, то матимемо нагоду створити 
майже 50—70 тисяч робочих місць. А до всього залучити приблизно 30 мільярдів доларів інвестицій.
Та ба, попри подяку від прем’єра, законодавці відправили законопроект, про який він згадував, на доопрацювання. Запідозрили, що замість полегшувати бізнес уряд береться спрощувати... процедури виконавчого провадження, спрямовані на безумовне виконання судових рішень. Не питання, їх спрощувати треба, проте не шляхом підміни понять, резюмували в сесійній залі.


Хто розгойдував курс


Пообіцяв дружині, що виконаю її прохання написати, як знижуються ціни на бензин. Уже знав, що в Запоріжжі (деінде в Києві) знизили плату за проїзд у маршрутках, орієнтуючись на ціни на заправках. Проте пообіцяв із важким серцем, бо цифри на стелах АЗС — тільки видима частина цінового айсберга на ринку нафтопродуктів. Невидима стосується різкого скорочення виробництва і легальних продажів пального у 2014-му — першому кварталі 2015 року. Виробники тіньового — вважай, неякісного — продукту, правлять бал, користуючись, як вважає директор ТОВ «Консалтингова група-95» Сергій Куюн, відсутністю контролю за роботою НПЗ, нафтобаз та АЗС. Впровадження 5-відсоткового податку з роздрібного обороту не послабило, а посилило тяжіння до закулісного бізнесу, який, на відміну від легального, дає шалені прибутки. Що вищі ціни на АЗС, то більші тіньові прибутки.
У понеділок і вівторок ціни на АЗС поволі знижувалися. У середу крупний гурт миттю згорнув торгівлю нафтопродуктами, бо ринковий курс знову підстрибнув до 27 грн./$. У четвер розраховувати на зниження цін вже було наївно. Я пообіцяв дружині, що напишу про зниження цін на бензин пізніше. 
Підстава залишилася — середні ціни на А-95 таки знизилися приблизно на 6 гривень порівняно з початком місяця. Але все було, як завжди: курс розгойдували саме нафтотрейдери, що перед посівною цілком закономірно. І що стимулює власників АЗС міняти цінники.

 

Від першої особи

МІнІстр юстиції  Павло ПЕТРЕНКО:


«Як показує практика країн, які проходили тим само шляхом, що й Україна, — Грузії, країн Східної Європи, — кожен пункт в рейтингу Doіng Busіness, якщо підніматися вгору, означає залучення інвестицій у країну в середньому на 600 мільйонів доларів. Тобто можна підрахувати, що підняття в рейтингу на 20 пунктів — це серйозна сума, майже 12 мільярдів доларів. Це співмірно з фінансуванням, яке ми отримуємо від кредиторів».


Мал. Миколи КАПУСТИ.