Під час засідання Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму відбулася презентація Міністерством молоді та спорту України основних напрямів реформ у сфері фізичної культури та спорту.
Відкриваючи засідання, голова комітету Артур Палатний наголосив на тому, що за спортивними досягненнями Україна входить до першої двадцятки країн світу, тому «реформування сфери фізичної культури і спорту треба проводити дуже виважено, щоб не допустити руйнування існуючого кадрового потенціалу та матеріально-технічної бази».
Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, презентуючи Дорожню карту реформ у сфері фізичної культури і спорту, відзначив, що реформування планується здійснити на основі європейської моделі взаємовідносин держави і спорту, відмовившись від частини повноважень міністерства. Зокрема, пропонується відмовитися від: затвердження правил спортивних змагань, будівництва стадіонів та інших спортивних споруд безпосередньо силами міністерства, контролю за якістю надання спортивних послуг. Функцію затвердження правил спортивних змагань планується передати національним спортивним федераціям, що є членами міжнародних федерацій. А контроль за якістю надання спортивних послуг мають здійснювати контролюючі органи на місцях.
Ігор Жданов поінформував парламентаріїв про вжиті заходи щодо підвищення прозорості діяльності міністерства. На сайті Мінмолодьспорту публікуються накази про витрачання коштів. Оприлюднено план роботи міністерства та його бюджет.
Доопрацьовується система автоматичного розподілу коштів серед федерацій на підставі прозорого рейтингу. У другому кварталі цього року планується реалізація пілотного проекту щодо безпосереднього фінансування спортивними федераціями своїх витрат та передачі їм повноважень з формування складу збірної, розробки тренувального календаря, затвердження календаря змагань. При цьому федерації відповідатимуть за спортивні результати та звітуватимуть перед міністерством. У пілотному проекті погодилися взяти участь 17 національних федерацій з олімпійських та неолімпійських видів спорту.
Під час засідання також йшлося, що за активної участі парламентського комітету вдалося домогтися виділення з державного бюджету України субвенції місцевим бюджетам на часткове фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл на суму 100 мільйонів гривень.
Секретар комітету Анна Романова наголосила на необхідності підтримки дитячо-юнацьких спортивних шкіл, водночас звернула увагу членів комітету та керівників міністерства на необхідність вжиття заходів щодо недопущення збору тренерами коштів з вихованців спортивних шкіл.
Перший заступник голови комітету Микола Величкович привернув увагу до загрози руйнування системи фізичного виховання студентів у вищих навчальних закладах після прийняття нової редакції Закону «Про вищу освіту» і також наголосив на необхідності державної підтримки спортивних клубів для занять фізкультурою. Заступник голови комітету Денис Силантьєв поінформував про депутатське об’єднання «Здорова нація», метою якого є створення усіх умов для популяризації здорового способу життя та розвитку спортивної інфраструктури.


За повідомленням Інформаційного управління Верховної Ради України.