Боярський будинок відпочинку — нині єдине місце для оздоровлення інвалідів, які мають істотні вади зору (в Україні таких осіб налічується близько 50 тис.). Ще був санаторій у Євпаторії, та тепер він під окупацією Росії. Залишився один-єдиний санаторій для незрячих, і той у занедбаному стані.
Коли я вперше завітав до Боярського будинку відпочинку для незрячих, був вражений розкішними соснами по обидва боки центральної алеї.
Яким же дисонансом на тлі цієї райської ідилії видалися спальні корпуси! Перший — вражений грибком аж до третього поверху, працює переважно влітку, бо немає опалення. А другий взагалі не функціонує, бо всередині — розвалені стіни, купи побитої плитки, знищена система опалення та водопроводу...
Місцеві жителі часто запитують курортників: «Ваш будинок відпочинку ще не продали?» Цього не можна допустити в жодному разі!
Закриття будинку відпочинку для незрячих призведе до порушення соціальних прав інвалідів по зору, інвалідність яких відповідно до міжнародної класифікації визнано однією із найважчих нозологій. До сліпих людей у всіх країнах ставляться з повагою і турботою, бо немає гіршого лиха, ніж не бачити білого світу. Сліпота позбавляє змоги орієнтуватися у просторі, не дозволяє самореалізуватися.
На наші численні запитання до Центрального правління Українського товариства сліпих, чому спальні корпуси перебувають у такому жахливому стані, в керманичів одна відповідь: «Немає коштів».
Та, наскільки нам відомо, реконструкція спального корпусу № 2 здійснювалася з 1998-го по 2001 роки. На неї з держбюджету були виділені чималі кошти. То де вони поділися?! У 2008-му і пізніше з держбюджету також виділяли гроші. На що і кому вони пішли — невідомо. Натомість бачимо, що у нашому санаторії майже знищено спальний корпус № 2 та частково — № 1.
Боярський будинок відпочинку вкрай важливий та необхідний для нас, інвалідів по зору! Дуже сподіваємося, що спільними зусиллями нам допоможуть захистити наші права на охорону здоров’я і збережуть та відремонтують Боярський будинок відпочинку для інвалідів по зору.

В’ячеслав ЦАПЛІН, член УТОС, голова комітету у справах захисту та відновлення Боярського будинку відпочинку.

Новоград-Волинський
Житомирської області.