Прем’єр Арсеній Яценюк звернувся до Генеральної прокуратури з проханням розслідувати звинувачення на адресу уряду з боку відстороненого від виконання службових обов’язків керівника Державної фінансової інспекції Миколи Гордієнка. Про це він заявив у понеділок під час засідання Кабінету Міністрів.
«Я офіційно звернувся до Генерального прокурора, щоб Генпрокуратура розпочала розслідування звинувачень відстороненого керівника Держфінінспекції — по всіх пунктах звинувачень, які були висловлені проти уряду. Я особисто і члени Кабінету Міністрів готові дати будь-які свідчення, при цьому для об’єктивності розслідувань ми пропонуємо органам прокуратури ще й залучити міжнародних експертів», — заявив А. Яценюк.
Також прем’єр наголосив, що заява відстороненого чиновника, по якому проводиться службове розслідування, є не що інше, як спроба повторення сценарію політичної кризи 2005 року: «Ті самі організатори, ті самі актори, тільки результат буде зовсім інший, тому що єдність уряду, Президента і коаліції, яка підтримує зміни в країні, нікому не вдасться порушити, і сценарій політичної кризи, що підтримується ще й олігархами, не пройде».
Підкресливши, що уряд і далі ганятиме, звільнятиме та саджатиме кожного корумпованого чиновника, А. Яценюк порадив їм вже виходити на прес-конференції, бо з тюремної камери їх давати важко. «Нікому, чи це в «Укрзалізниці», чи це в державних компаніях, чи в державних інспекціях, чи на митниці, чи в міліції, ми не дамо можливості далі продовжувати грабувати країну, яка в стані війни», — запевнив він та додав, що віднині кожен керівник державного підприємства призначатиметься під час публічного конкурсу.
«Вони хочуть розставляти своїх людей по міністерствах і відомствах? Ні! Ці часи залишилися при Януковичу», — сказав прем’єр та закликав Генпрокуратуру належним чином відреагувати на десятки звернень уряду щодо порушення кримінальних проваджень: «Сподіваюсь, що нарешті будуть результати цих кримінальних проваджень і винних осіб притягнуть до відповідальності».
Нагадаємо, що минулого тижня М. Гордієнко заявив, що «корупційні схеми в Україні очолює уряд Яценюка» та що саме уряд «блокує розкриття корупційних схем часів Азарова», викритих за результатами роботи Держфінінспекції. Він також звернувся до Генпрокуратури з проханням перевірити діяльність уряду.
Також прем’єр повідомив, що за результатами службового розслідування діяльності Державної фіскальної служби з посад звільнено першого заступника голови служби, керівника податкової міліції Володимира Хоменка та відповідального за роботу митниці заступника керівника ДФС Анатолія Макаренка. Крім того, Кабінет Міністрів прийняв заяву про відставку голови Державної фіскальної служби Ігоря Білоуса.
Після оприлюднення головою комісії — міністром економічного розвитку і торгівлі Айварасом Абромавичусом результатів розслідування, прем’єр зазначив, що основа корупції та зловживань переважно — на обласному та регіональному рівнях.
«Нагору вже не носять, все внизу ділять, що підтримується представниками правоохоронних органів», — сказав прем’єр, окресливши найпоширеніші корупційні схеми. По-перше, відкати у разі відшкодування податку на додану вартість як були, так і залишились, по-друге, основні 14 майданчиків Клименка (колишнього міністра доходів і зборів) розпорошено на майже 100 великих конвертаційних центрів із загальним обсягом конвертації до 20 мільярдів гривень, по-третє, контрафактна горілка як виготовлялася, так і виготовляється, по-четверте, вертикальна система збору з кожної партії товарно-матеріальних цінностей змінилась на тотальну контрабанду та корупцію безпосередньо на митних постах.
Прем’єр доручив міністру фінансів провести публічний конкурс з добору кандидатів на посаду голови Державної фіскальної служби та заявив, що найближчим часом кадрові чистки буде проведено в усіх областях.