Чи буде продовжено проект для хворих на гіпертонію?

Держава позбавила пільг хворих на артеріальну гіпертензію. Упродовж трьох років вони мали можливість купувати ліки зі знижкою в рамках проекту державного регулювання цін на лікарські засоби для осіб із таким захворюванням. Тепер, коли ціни на ліки пішли вгору, проект згорнули. Чи реанімують добру справу? Поки що це залишається таємницею за сімома печатками не тільки для хворих, а й для лікарів та чиновників від медицини.
Про можливість продовження проекту вінничани могли дізнатися від міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі. Було це під час його ознайомлення з медичною галуззю регіону. Конкретної відповіді не отримали. У декого з лікарів не виникає жодного сумніву, що про зниження вартості ліків для гіпертоніків можна забути. Не та нині фінансова ситуація в державі. Інформацією про перспективи відродження проекту кореспондент «Голосу України» цікавився в заступника директора департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації Дмитра Білоуса.
— Жодної нової інформації з МОЗ щодо продовження проекту ми не отримували, — пояснив пан Дмитро. — Чи потрібен проект? Звичайно. Адже йдеться про одну з найчисленніших категорій хворих. З-поміж них багато людей старшого, а також літнього віку. Це була економія для їхніх мізерних пенсійних грошей. Торік ми використали всі кошти, які отримали на реалізацію проекту. Не дивно, що пацієнти цікавляться, чи буде їм підтримка і в нинішньому році. На тлі теперішнього здорожчання ліків, особливо імпортних, такі запитання чуємо постійно.
Яскравий приклад ефективності дії проекту навела заступник головного лікаря Вінницького міського центру медико-санітарної допомоги Людмила Непийвода:
— За один з імпортних препаратів від гіпертонії, що коштував 391 гривню, хворий сплачував лише 70 гривень,— каже пані Людмила. — Були ліки, які після відшкодування їх вартості, хворому діставалися взагалі безплатно. За деякі держава відшкодовувала 90 відсотків їх вартості. У нинішньому році проект не діє. До того ж імпортні ліки істотно подорожчали. Тому хворі масово переходять на вітчизняні препарати. Вони не гіршої якості. Але є психологічний момент. Якщо людина приймала імпортний, а тепер не має можливості його купувати і змушена шукати аналогічний вітчизняний замінник, то вона все одно стверджує, що той, який приймала раніше, був кращий і діяв ефективніше. Переконати пацієнта у протилежному непросто.
Пенсіонерка Лідія Олександрівна, яку зустрів у названому медичному закладі, каже, що раніше приймала препарат небілет. Тепер він їй не по кишені. За 28 пігулок треба заплатити 231 гривню. «А в мене пенсія 1200 гривень, — пояснює жінка. — Тепер лікар радить комбінувати, поєднувати декілька препаратів. Все одно не те, що було раніше». Пацієнтка уточнює, що наші ліки теж дорожчають. Не настільки, як імпортні, але все одно додають у ціні. Як стверджує співрозмовниця, протягом місяця вона купує ліків, щоб «збити» тиск, приблизно на сто гривень. «Якби ж то тільки одну болячку треба було лікувати...» — бідкається жінка.
Лікар пояснює пацієнту, що комбінація препаратів при лікуванні гіпертонії — важливий чинник отримати необхідний результат. «Проект мав ще одну суттєву складову, — продовжує Людмила Непийвода. — Ліки зі знижкою можна було придбати тільки за рецептом. А це означає, що хворий принаймні раз на місяць відвідував лікаря. Проходив обстеження, отримував поради. Профілактика дуже важлива. Я своїм пацієнтам частенько наводжу порівняння, воно не зовсім тактовне, зате точне. Кажу, що ремонт деталі в автомобілі завжди дешевший, ніж потім капітальний ремонт, до якого призводить зіпсований механізм».
Дехто із хворих став активніше використовувати гомеопатичні препарати. Пригадую розповідь ветерана журналістики, світлої пам’яті Олекси Гринчука з Могилева-Подільського. Олекса Вікторович розповідав, що через вибагливу «пані», так називав гіпертонію, не сподівався «дотягнути» до пенсійного віку. Коли вийшов на заслужений відпочинок, зайнявся лікарськими травами, на які багаті могилівські кручі і Дністрові схили. Залишив цей світ дід Олекса, коли перейшов 90-річний рубіж. Лікарі, яким розповідаю про цей випадок, не заперечують проти лікування травами. Уточнюють лишень: якщо хвороба «прилипла», трави не допоможуть. Потрібно звертатися в лікарню. Щоразу наголошують на дотриманні здорового способу життя. «Щоб тиск не стрибав, треба менше реагувати на те, як «скачуть» ціни», — каже лікар Людмила Непийвода. Водночас нагадує відомий вислів: не можеш змінити ситуацію, зміни своє ставлення до неї.

Вінницька область.

ДОВІДКОВО

На Вінниччині зареєстровано 451 тисячу пацієнтів, хворих на артеріальну гіпертензію (загальна кількість населення в області — трохи більш як 1,6 мільйона осіб). За даними обласного департаменту охорони здоров’я, з кожним роком спостерігається тенденція до зростання числа хворих на згадану недугу, до того ж гіпертонія «помолодшала». Її симптоми фіксують навіть у деяких представників молоді.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Загалом в реєстрі ліків налічується 323 препарати для лікування цієї недуги, 194 з них підлягають відшкодуванню вартості. Від 500 до 1000 гривень вдавалося заощаджувати впродовж року на придбанні ліків хворому на гіпертонію під час дії згаданого проекту.