На Дніпропетровщині за підтримки організації SІAPS переходять на рамкову закупівлю медикаментів. У такий спосіб планується прискорити процедуру закупівлі й на чверть здешевити вартість ліків.
Як повідомили «Голосу України» в облуправлінні охорони здоров’я, за новою системою брати участь у торгах можуть усі бажаючі, переможцем може бути визнано декілька постачальників.
— Коли виникає потреба в закупівлі того або того препарату, оголошується його кількісна потреба і йде запит цінових пропозицій, — розповів голова відомства Ігор Македонський. — Кожна з компаній пропонує свою вартість, і вибирається та, де найдешевший препарат. До того ж процедура закупівель здійснюється реально протягом тижня.
Завдяки такому механізму можна придбавати препарати з великим терміном придатності, бо є впевненість, що їх буде використано. Водночас ціна ліків значно знижується. Крім того, такий підхід дає змогу закуповувати брендові препарати за ціною копій.
— Для спрощення процедури закупівлі обрано також централізованого закупника — базу «Спецмедпостачання», що дає можливість контролювати всі закупівлі медустанов, — підкреслюють в облуправлінні охорони здоров’я. — Також постачальникам і дистриб’юторам удалося пояснити, що департамент охорони здоров’я є VІP-закупником, і отримати істотні знижки. У такий спосіб вартість медикаментів і видаткових матеріалів було знижено в середньому на 25 відсотків.

Дніпропетровська область.