Національний заповідник «Софія Київська» — в центрі корупційного скандалу. Колишнє керівництво пам’ятки світового значення підозрюють у фінансових зловживаннях на понад мільйон гривень. «Було проведено аудит, всі необхідні перевірки і ревізії. Як мінімум 1 млн. гривень — це запротокольований збиток. Усі документи перевірки діяльності керівництва Національного заповідника «Софія Київська» ми передали в правоохоронні органи», — заявив віце-прем’єр-міністр — міністр культури України В’ячеслав Кириленко. І поки силовики вивчатимуть зібрані докази, підозрюваного в неефективному управлінні пам’яткою керівника заповідника відсторонили.
Позапланову перевірку було ініційовано восени минулого року після падіння частини 5-метрової огорожі. Її результати шокували. І не так фінансовими зловживаннями, як запланованими і, на щастя, не втіленими в життя змінами в заповіднику. «Серед виявлених порушень: безпідставне використання бюджетних коштів на суму понад 200 тис. гривень, неефективне використання грошей  на понад 400 тис. гривень»,— заявив Олександр Мовчан, начальник відділу внутрішнього аудиту Міністерства культури України. Та значно дорожче коштували б заповіднику плани з його реформування.

— Основне завдання — збереження унікальної цінності пам’ятки ЮНЕСКО. За ці 2,5 року керівництво заповідника рішуче відійшло від тієї програмної функції пам’ятки — трансляції її унікальної цінності через систему заходів зі збереження, охорони, реставрації, — каже Ольга Пламеницька, член Всеукраїнської асоціації музеїв. Їй як представнику громадськості вдалося взяти участь у внутрішньому аудиті заповідника. — Приміром, у 2011 році було затверджено генеральний план заповідника. З незрозумілих причин у 2012-му Олена Сердюк замовляє роботу «Концепція плану організації заповідника», яка фактично за своїм змістом дублює існуючий генплан. Витрачаються державні кошти, та головне — ця робота докорінно змінює ідеологію заповідника: перетворюючи його із унікальної культурно-духовної установи на центр дозвілля.
Експерт пояснює: якби реалізувались усі ідеї тодішнього керівництва пам’ятки, «Софія Київська» перетворилася б на центр дозвілля для дітей молодшого і шкільного віку із облаштованими на території майданчиками, гірками для лазіння тощо. Після з’ясування цих обставин логічним кроком стало відсторонення очільниці заповідника. До того ж, за словами чиновників із Мінкульту, від жовтня директорка не з’являється на робочому місці. На сьогодні в. о. гендиректора призначено Нелю Куковальську, яка протягом 2002—2012 років уже керувала заповідником.
«Наше завдання повернутись на той щабель і до того статусу, який займав заповідник у 2012-му. І звичайно, — розвиватися далі»,— сказала Неля Куковальська. Аби зробити це, потрібні будуть чималі фінансові вливання. «Зазвичай, держава нормально фінансувала потреби заповідника, але зараз в країні горе, і усі гроші йдуть туди, де обстоюється незалежність нашої держави», — каже пані Куковальська. Вихід у ситуації вона бачить у створенні опікунської ради заповідника. Цей процес уже розпочато і перші меценати, які тривалий час до цього підтримували пам’ятку, уже отримали запрошення стати опікунами «Софії Київської».
Тим часом, колишня директорка заповідника Олена Сердюк своє звільнення знову планує опротестовувати у суді. Переконує: юридичних підстав для її відсторонення немає.
Між тим, переважну більшість українців хвилюють не баталії за посаду директора, а доля самого заповідника світового значення. Усі викриті аудитом факти мають отримати належну оцінку від силових структур. І якщо провину буде доведено — винуватці безчинств повинні понести належну відповідальність. Адже чиновників і горе-реформаторів у нас багато, а «Софія Київська» не тільки у нас, а й в усьому світі одна.

«Оранта», яка повинна захищати Софію, зокрема й від свавілля чиновників.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА (з архіву «Голосу України»).