Майже 130 мільйонів гривень становить заборгованість із зарплати на чотирьох шахтах ДП «Красноармійськвугілля». Через невиплату грошей на провідній шахті об’єднання — імені Стаханова — окремі зміни відмовляються спускатися під землю. Про це «Голосу України» повідомив голова місцевої організації Незалежної профспілки гірників України Олександр Абрамов. У середу вранці половина першої зміни не поїхала в шахту. Оскільки страйк офіційно не оголошували, деякі робітники написали заяви: «Зарплату не отримую, голодую, не можу їхати в шахту без «тормозка». «За грудень заплатили майже 50 відсотків, за січень — 18, за лютий і частину березня — нічого. Гроші, які надходять, розподіляють насамперед серед підземних робітників. Робітники поверхні за три з половиною місяця отримали по 250 гривень!» — обурюється профспілковий лідер.
Понад тисяча гірників влаштували пікет перед будівлею адміністрації державного підприємства, вимагаючи виплатити борги та припинити скорочення штатів. Раніше конференція трудового колективу підприємства висловила недовіру гендиректору та директору з економічного розвитку. «Керівництво об’єднання вивело із штатного розкладу 600—700 осіб. Люди ходять на роботу, але втрачають низку соціальних пільг. У колективному договорі зазначено, що штатний розклад має узгоджуватися з профспілкою. Але цього не зробили», — додає Олександр Абрамов.
Учасники акції зажадали від генерального директора Юрія Сальникова написати заяву про звільнення. Таку заяву керівник написав, але рішення ухвалюватимуть у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. «Колектив хоче, щоб поставили людину, якій би шахтарі довіряли, яку б знали. Та основне питання — заробітна плата. З одного боку, збагачувальна фабрика не приймає вугілля: немає попиту. З другого — у людей немає грошей», — каже голова територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості Юрій Сиротюк.
Представники трудового колективу об’єднання зустрілися з головою Донецької ОДА Олександром Кіхтенком. Гірники стурбовані скасуванням державної підтримки на капітальне будівництво і покриття різниці між ціною та собівартістю вугілля. Очільник області пообіцяв звернутися до керівництва держави з відповідними пропозиціями. «Гірники сьогодні захищають енергетичну незалежність України, тому необхідно зробити все, щоб галузь працювала стабільно», — наголосив голова ОДА.

Ліна КУЩ.

Донецька область.

***

Понад двісті шахтарів прийшли вчора вранці у центр Нововолинська, щоб висловити свою позицію щодо ситуації у вугільній галузі Волині. Гірникам трьох діючих у місті шахт виплачено 42 відсотки зарплати за грудень-січень, за лютий — жодної копійки. Заборгованість за три останні місяці, не враховуючи березень, становить 54,2 мільйона гривень. Також гостро стоїть питання розрахунків за вже реалізоване вугілля. Гірники та керівництво Нововолинської міськради зустрілися з головою ОДА Володимиром Гунчиком. Шукали вихід із ситуації, адже у разі невиконання своїх вимог шахтарі погрожують перекрити дороги і навіть блокувати пункт пропуску «Ягодин», що на українсько-польському кордоні.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.

***

Шахтарі ДП «Львіввугілля» не видаватимуть на-гора вугілля, доки їм не виплатять зарплати за січень-лютий. Також вони погрожують перекрити міжнародну трасу Львів—Рава-Руська. Вимоги такі: до 26 березня погасити заборгованість за січень, а до 1 квітня — за лютий. Як повідомив заступник гендиректора «Львіввугілля» Олег Акімов, гірники не отримали майже 190 мільйонів гривень заробленого. Вони вже неодноразово протестували: проводили мітинги на головній площі Червонограда, пікетували Львівську ОДА (на знімку). Після пікетів шахтарям пообіцяли виплатити 15 відсотків заборгованості, але часткові заходи їх не задовольняють.

Богдан КУШНІР.

Львівська область.

Фото Євгена КРАВСА.