Міністерство національної оборони Польщі цього тижня проводить позапланову перевірку мобілізаційної готовності. Рівно чотири години мали резервісти на прибуття до військової частини. До слова, частину, як і резервістів, про навчання ніхто не попереджав.
Назву та місце військового підрозділу тримають у таємниці до завершення навчань. Віце-прем’єр і міністр оборони Томаш Сємоняк повідомив лишень, що повістки отримали 554 солдати запасу з приписними свідоцтвами. За його словами, перевіряли передусім ефективність доставки та вручення викликів на навчання і, як з’ясувалося, незважаючи на семирічну перерву у таких тренуваннях, система спрацювала «один в один». За інформацією керівника оборонного відомства, цього року таких викликів на циклічні навчання за принципом «тихої мобілізації» можуть сподіватися загалом 12 тисяч солдатів запасу. І це лише, так би мовити, «пристрілка», у планах — починаючи з 2017 року проводити навчання 37 тисяч резервістів щорічно. До речі, станом на минулий рік у списках резервістів фігурувало сім мільйонів поляків віком від 19 до 60 років.
Навчання запасників «це не гра на публіку» — запевняють в Міноборони. З 1 березня у воєводських військових комісаріатах реєструють добровольців, для яких також буде підготовлено спеціальну програму проходження військового вишколу. Окрім того, за інформацією уповноваженого МНО з питань громадських ініціатив генерала Богуслава Пацека, днями було створено Федерацію громадських організацій оборонного спрямування, до складу якої увійшли сім товариств, що співпрацюють з оборонним відомством — п’ять Стрілецьких товариств, Товариство інструкторів «Студентська легія» (проводить військову підготовку зацікавлених студентів) та Товариство FІA («Fіdeles et Іnstructі ARMІ»), яке навчає людей, котрі з настанням години «ч» мають бути готові негайно вступати у бій, а в разі потреби — перейти у підпілля.
Окрім того, у рамках Сил Національного Резерву (СНР) Міноборони приступає до створення територіального компонента чисельністю до 2,5 тисячі вояків (500 професійних військових та 2000 — із СНР). Його структури формуватимуться на базі Воєводських військових штабів та Воєводських військових комісаріатів з метою виконання завдань у сфері кризового реагування — в мирний час, натомість у ситуації мобілізації — становитимуть основу для розгортання сил територіальної оборони.

Варшава.