Саудівська Аравія та інші країни Перської затоки почали військову операцію в Ємені. Ще кілька країн регіону висловили намір приєднатися до військових дій. Учора ВПС Саудівської Аравії завдали повітряних ударів по позиціях шиїтських бунтівників у столиці Ємену Сані, повідомляє Reutars.
Операція почалася відразу після оприлюднення заяви Ради співробітництва держав Перської затоки, в якій, зокрема, йшлося, що Саудівська Аравія, Кувейт, Бахрейн, ОАЕ і Катар мають намір відгукнутися на прохання президента Абд Раббо Мансура Хаді і «захистити законну владу в Ємені від бойовиків — хуситів». Проти них направлено 100 винищувачів і 150 тис. солдатів.
Учора ВПС СА завдали авіаударів по позиціях повстанців, зруйнувавши авіабазу в Сані, а також кілька об’єктів ППО. Відомо, що в результаті авіанальотів загинуло кілька командувачів хуситськими військами.
Початок операції під назвою «Буря рішучості» вже назвали блискавичним. Проурядові війська за лічені години взяли під контроль міжнародний аеропорт в Адені, який напередодні захопили шиїтські бойовики. Нагадаємо, саме в Адені переховувався (чи й досі переховується — джерела дають суперечливу інформацію щодо ймовірної втечі) чинний президент Ємену Абд Раббо Мансура Хаді. І звідси він виступив із закликом до сунітських монархій ввести війська в його країну. Але точно відомо, що вчора після початку бомбардувань зі своєї резиденції у Сані був змушений тікати колишній президент Ємену Алі Абдалла Салех, котрий активно підтримав шиїтських бойовиків.
Рада Безпеки ООН, яка за кілька днів до початку операції провела термінове засідання, присвячене ситуації в Ємені, нині взяла паузу. Та події розвиваються так блискавично, що будь-якої миті можна очікувати і на реакцію міжнародної спільноти.
Немає затримки з реакцією тільки на ринку нафти, де ціни одразу підскочили. Проте експерти схильні вважати, що це тимчасове явище, оскільки нині на ринку пропозиція значно перевищує попит. А Ємен не є великим нафтовиробником. Країна більше цікава як транзитний пункт. Через неї щодня проходить понад 3 млн. барелів нафти.